Autor: Doplnené 27. 07. 2024

Vytvorené: 31. 03. 2014 Tlačiť

Zvuk x Svetlo
     
Zvukové vlnenie sa šíri v podobe kmitania častíc prostredia, preto sa nedokáže šíriť vo vákuu. Zvuk prechádza tuhými, kvapalnými aj  plynnými látkami.   Svetlo sa šíri v podobe kmitania elektrického a magnetického poľa a šíri sa aj vo vákuu. Môže prechádzať vzduchom aj vodou, ale väčšina tuhých látok ho neprepúšťa.
     
Zvuk je pozdĺžne vlnenie. Častice sa pohybujú vpred a vzad v rovnakom smere ako sa šíri vlna.   Svetlo je priečne vlnenie spôsobené kmitaním elektromagnetického poľa. Častice kmitajú v smere kolmom na smer šírenia vlny.
     
Amplitúda zvukovej vlny určuje jej hlasitosť. Čím je amplitúda väčšia, tým je zvuk hlasnejší.   Amplitúda svetelnej vlny určuje jej jas. Čím je amplitúda väčšia, tým je jas väčší.
     
Frekvencia zvukovej vlny určuje jej výšku. Čím je frekvencia vyššia, tým je zvuk vyšší.   Frekvencia viditeľného svetla určuje jeho farbu. Svetlo s malou frekvenciou je červené, svetlo s vysokou frekvenciou je fialové.
     
Zvuk sa vo vzduchu šíri rýchlosťou asi 343 m/s. Niektoré lietadlá dokážu letieť rýchlejšie.   Svetlo sa vo vzduchu šíri rýchlosťou asi 300 miliónov m/s, teda takmer 1 miliónkrát rýchlejšie ako zvuk. Preto počas búrky najskôr vidíme blesk, až potom počujeme hrom.
     
Zvukové vlny sa vedia odrážať, lámať aj absorbovať. Odrazený zvuk sa volá ozvena. xx Svetelné vlny sa vedia odrážať, lámať aj absorbovať. Obraz, ktorý vidíme v zrkadle, je odraz.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady