Vytvorené: 02. 06. 2014 Tlačiť
Pestovanie a druhy čaju
Čaj sú vlastne mladé lístky kra[1] čajovníka, ktorý rastie v trópoch a subtrópoch. Úroda čaju sa zbiera niekoľko ráz do roka a z jedného kra až 30 rokov. Mladé lístky čajovníka sa po zbere upravujú fermentáciou[2] a sušením. Najkvalitnejší je zelený čaj[3] (nefermentovaný), ktorý má silné povzbudzujúce účinky. Má prenikavú vôňu a horkastú chuť. Veľmi často sa varieva v Číne, v Japonsku, vo Francúzsku, v USA a Anglicku. V Číne sa vyrába aj žltozelený čaj[4]. Má intenzívnu vôňu, sviežu chuť a žltú farbu. Okrem zeleného čaju a žltozeleného čaju patrí medzi základné druhy aj čierny čaj[5].
Kvalita čaju
Na Slovensku väčšina ľudí dáva prednosť pitiu porciovaného čaju pred sypaným. príprava sypaného čaju je náročnejšia, ale lahodný pôžitok o to vyšší. Sypaný čaj si zachováva svoju hrubšiu podobu a nie je drtený, ako v sáčkoch. Kvalita čaju je odvodená od jeho pôvodu, voľby lístkov pri zbere, doby zberu, starostlivosti pri spracovaní. Týmito reláciami sa zaoberá v pestovateľských oblastiach ochutnávač[6] a jeho prácu oceňuje čajová burza. Takisto ako u vína aj u čaju existuje široká škála kvalít a cien.
Rozlišovanie kvality čaju podľa písmen |
Dejiny čaju
Správne pripravený čaj má dobré chuťové vlastnosti a povzbudzujúce a liečivé účinky. Okrem iného výborne hasí smäd.
· Simulácie z fyziky· O Slovensku po slovensky· Slovenské kroje· Kurz národopisu· Diela maliarov· Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel· Odborné obrázkové slovníky· Poradňa žiadaného učiteľa· Rýchlokurz Angličtiny. Rozprávky (v mp3)· PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)Seriály:· História sveta (1÷6)· História Slovenska (1÷5)· História módy (1÷5).
Členstvo na portáli
Poznámka pre autora
Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady |