Vytvorené: 23. 07. 2014 Tlačiť

Škótsky vynálezca, pôvodne zverolekár, vynašiel pneumatiku.

Keď sa kedysi na začiatku rozvoja cyklistiky a automobilizmu chcel niekto povoziť na nových dopravných prostriedkoch, musel si veru veľa vytrpieť. Cestujúcim išlo dušu vytriasť. Svet sa dlho vozil na železných kolesách, prípadne plnogumových alebo oráfovaných kožou a vyplnených dechtom. Dunlop prišiel náhodou na skvelú myšlienku. Jeho 10-ročný syn sa vozil po záhrade na trojkolieske s plnogumovými pneumatikami a nechával za sebou hlboké brázdy. Otec mu z polievacej hadice urobil kolesá duše a zistil, že takto sa možno voziť oveľa pohodlnejšie. Vynález si dal patentovať a roku 1890 založil koncern na výrobu pneumatík, ktorý postupne ovládol svetové trhy.

 

Prvé pneumatiky v praktickom využití:
Johnnyho trojkolka
Reklama na pneumatiku Dunlop
pre motocykle z roku 1940

 

Po prvej svetovej vojne firma Dunlop zlepšila pneumatiky kordovou tkaninou, roku 1924 začala vyrábať obrovské pneumatiky na úžitkové vozidlá a autobusy, roku 1930 pribudli špeciálne pneumatiky pre poľnohospodárske traktory a po druhej svetovej vojne pneumatiky na stavebné stroje.

Ale tým sa vývoj nezastavil. Roku 1973 dostali traja zamestnanci firmy Dunlop Ltd v Anglicku cenu MacRoberta (podobnú Nobelovej) za bezpečnostnú pneumatiku. Má po obvode rozmiestnených 6 závaží, ktoré odstredivou silou držia pneumatiku od disku, akoby bola nafúkaná. Aj keď sa poškodí, možno na nej ešte bezpečne ísť, a to až 160 km rýchlosťou 80 km/h.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady