Počítačové siete - Delenie podľa architektúry (Client to server a Peer to peer), typy serverov, terminál :)

Vytvorené: 02. 11. 2013 Tlačiť

Podľa funkcie pripojených počítačov rozoznávame dve základné architektúry: Client to server a Peer to peer.

Client to server je architektúra, ktorá pozostáva z dvoch typov počítačov. Centrum predstavuje server, ktorý poskytuje podriadeným počítačom označovaným ako klienti (pracovné stanice) hardvér, služby alebo údaje. Server nemusí byť nutne najvýkonnejším zariadením v počítačovej sieti, do nadradenej pozície ho stavia jeho úloha poskytovateľa v príslušnej kategórii. Na jednom počítači môže bežať aj viac serverových služieb a v rámci siete môžu byť viaceré stanice v pozícii servera.

 

Počítačové siete typu Client to server

 

Medzi najpoužívanejšie typy serverov patria:

  • databázový server – poskytuje pracovným staniciam údaje na základe požiadaviek formulovaných v špeciálnom jazyku a umožňuje pristupovať k nim súčasne viacerým používateľom,
  • file (súborový) server – poskytuje pracovným staniciam priestor na ukladanie údajov (súborov) a možnosť uložené súbory prenášať na pracovné stanice,
  • print (tlačový) server – organizuje a riadi tlačové požiadavky pracovných staníc,
  • ďalšie serverové služby (web server, FTP server, mail-server, proxy server, DNS) poskytuje aplikačný server.

Veľmi často sa ako výhoda tejto architektúry uvádza, že v prípade poruchy klienta môže používateľ bez straty údajov pokračovať v práci na inej pracovnej stanici. Treba si však uvedomiť, že pravdivosť tvrdenia závisí od toho, kam sú spracúvané údaje ukladané. Pokiaľ pracovná stanica neobsahuje (nepoužíva) na ukladanie údajov svoj pevný disk, ale pamäťové médiá servera, nevyužíva výpočtovú kapacitu svojho procesora, ale servera, hovoríme o nej ako o termináli.

Pôvodná definícia terminálu hovorí o zariadení, ktoré obsahuje len klávesnicu a zobrazovaciu jednotku, no v súčasnej dobe je skôr raritou ako bežne používaným typom pracovnej stanice.

Peer to peer je označenie pre počítačovú sieť, v ktorej sú všetky pracovné stanice rovnocenné a každá z nich môže, no nemusí vyčleniť časť svojich prostriedkov aj ostatným pracovným staniciam (tlačiarne, diskovú kapacitu a pod.). Výhodou tohto zapojenia je, že v prípade poruchy ľubovoľnej stanice môžu ostatné bez obmedzení pokračovať v práci (v prípade architektúry klient-server znamená porucha servera koniec práce pre všetkých pripojených).

 

Počítačová sieť Peer to peer
Poznámka
Pre bežného používateľa zvyčajne architektúra siete nie je dôležitá, v oboch prípadoch pracuje rovnako.
Zdroje
Prevzaté a upravené z:
Ján Skalka, Cyril Klimeš, Gabriela Lovászová, Peter Švec, Informatika na maturity a prijímacie skúšky, Enigma, Nitra 2007, ISBN 978-80-89132-50-8.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady