Echolokácia, sonarové systémy, medicínske zobrazovanie, asistenčné technológie pre nevidiacich, autonómne vozidlá :)

Autor: Doplnené 21. 07. 2024

Vytvorené: 28. 06. 2015 Tlačiť

Spôsob, akým niektoré zvieratá navigujú a orientujú sa v priestore pomocou zvuku. Vysielajú vysokofrekvenčné zvuky (ultrazvuk), ktoré sa odrážajú od objektov v ich okolí. Tieto odrazené zvuky (ozveny) potom zachytávajú a analyzujú, aby určili polohu, veľkosť a tvar objektov okolo nich. 

Najznámejšími zvieratami, ktoré používajú echolokáciu, sú netopiere a delfíny. Netopiere využívajú echolokáciu na lovenie hmyzu[1] (nájdenie koristi) a navigáciu v tme, zatiaľ čo delfíny ju používajú na komunikáciu a orientáciu v morských vodách. 

Echolokácia je fascinujúca schopnosť, ktorá umožňuje týmto zvieratám efektívne sa pohybovať a loviť aj v prostredí s nízkou viditeľnosťou. 

Echolokácia našla svoje uplatnenie aj v technológii, najmä v oblastiach, kde je potrebné detekovať a mapovať objekty v prostredí. Tu sú niektoré príklady:

  • sonarové systémy - Sonar (Sound Navigation and Ranging) je technológia, ktorá využíva princípy echolokácie na detekciu objektov pod vodou. Používa sa v námorníctve, rybolove a podmorskej archeológii na mapovanie morského dna a hľadanie ponoriek alebo vrakov lodí,
  • medicínske zobrazovanie - ultrazvukové prístroje využívajú echolokáciu na vytváranie obrazov vnútorných orgánov a tkanív. Vysielajú vysokofrekvenčné zvukové vlny, ktoré sa odrážajú od rôznych štruktúr v tele a vytvárajú obraz, ktorý lekári používajú na diagnostiku,
  • asistenčné technológie pre nevidiacich - niektoré zariadenia pre nevidiacich a slabozrakých používajú echolokáciu na detekciu prekážok v okolí. Tieto zariadenia vysielajú zvukové impulzy a analyzujú odrazené ozveny, aby používateľovi poskytli informácie o vzdialenosti a polohe prekážok,
  • autonómne vozidlá - aj keď autonómne vozidlá primárne využívajú LiDAR a kamery, echolokácia môže byť použitá ako doplnková technológia na detekciu prekážok a navigáciu v prostredí s nízkou viditeľnosťou. 

Echolokácia je teda veľmi užitočná technológia, ktorá nachádza uplatnenie v rôznych oblastiach.

[1] Niektoré zvieratá vysielajú ultrazvukový signál za svojich úst a ozvenu využívajú na lov motýľov priamo počas letu. Čas potrebný na zachytenie ozveny určuje, či sa motýľ približuje, alebo vzďaľuje.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady