Vytvorené: 02. 09. 2015 Tlačiť

Všestranná filmová a divadelná herečka. Hoci od detstva účinkovala v divadelnom súbore, herectvo ju spočiatku veľmi nelákalo. Napokon však predsa absolvovala VŠMU a stala sa členkou činohry SND. V súčastnoti patrí k najobsadzovanejším slovenským herečkám. Je držiteľkou Českého leva. 

Narodila sa v roku 1942 v Hornej Štubni. Detstvo prežila v starobylom baníckom meste Banská Štiavnica, kde bol jej otec profesorom na gymnáziu. Už ako dieťa pekne spievala, už ako osemročná hrala v ochotníckom divadle, v detských baletných predstaveniach a zúčastňovala sa recitačných súťaží, ktoré často vyhrávala. Po jednom takomto úspechu jej Andrej Bagar, v tom čase rektor VŠMU, navrhol, aby študovala herectvo. Emília však o kariére herečky neuvažovala, herectvo ju nelákalo, chcela študovať jazyky alebo výtvarné umenie. Predvádzať sa pred cudzími ľuďmi ju netešilo, nemala na to povahu. Ale nakoniec dopadlo všetko inak. Absolvovala štúdium herectva na VŠMU v Bratislave, po absolutóriu v roku 1963 bola krátko členkou činohry Novej scény a od roku 1964 je členkou činohry SND v Bratislave. Je vynikajúcou charakterovou herečkou, predstaviteľkou veľkých dramatických postáv a tragických hrdiniek. Na konte má viac ako 80 divadelných, okolo 300 televíznych a 40 filmových rolí. Patrí k najuniverzálnejším herečkám a tiež k najobsadzovanejším. Známa je ako predstaviteľka Heleny v Shakespearovej hre Sen noci svätojánskej,  Lucie v dramatizácii Rollandovej novely Peter a Lucia, Nataši v Tolstého Vojne a mieri, židovského dievčaťa Carlotty v Hochhuthovej hre Námestník, Antigony v Sofoklesovej tragédii rovnakého názvu, Roxany v Rostandovom Cyranovi z Bergeracu, Herodias v Hviezdoslavovej tragédii Herodes a Herodias... Ďalej hrala v inscenáciách diel Gorkého, Turgeneva, Čechova, Ostrovského...  O mnohostrannosti herečkinho talentu svedčí aj niekoľko rolí slovenských dedinských žien.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady