Vytvorené: 26. 10. 2015 Tlačiť

Posledný americký kozmonaut, ktorý bol na Mesiaci, námorný kapitán vo výslužbe.

Narodil sa 14. marca 1934 v mestečku Bellwood, neďaleko Chicaga v štáte Illinois v Spojených štátoch amerických. Jeho starí rodičia pochádzali zo Slovenska. Žili vo Vysokej nad Kysucou a roku 1903 sa vysťahovali do USA.

Eugene Andrew Cernan mal od detstva rád techniku. Zaujímal sa o matematiku, fyziku a elektrotechniku. Po skončení strednej školy študoval na elektrotechnickej fakulte a roku 1956 ju s úspechom dokončil. Po krátkej praxi vo svojom odbore sa rozhodol, že bude námorníkom. Od roku 1961 študoval na Vysokej škole vojenského námorníctva v Monterey. Tam ho zaradili aj do leteckého výcviku. Roku 1963 získal titul inžiniera a hodnosť námorného kapitána. Potom slúžil ako pilot letky na vojenskej základni Mirimar v Kalifornii, kde nalietal dvetisíc hodín. Ešte v tom istom roku prešiel do skupiny amerických kozmonautov.

Prvý raz letel do vesmíru 3. júna 1966 ako druhý pilot kozmickej lode Gemini 9. Hlavnou úlohou letu bolo spojiť sa s vesmírnym telesom Adta. Spojenie sa však pre poruchu neuskutočnilo. Za letu vystúpil Cernan na „kozmickú“ prechádzku trvajúcu 107 minút. V kozme sa necítil príliš dobre. Potil sa, takže sa mu zahmlil priezor prilby a z vesmíru takmer nič nevidel.

Po ukončení vesmírneho programu Gemini ho preradili do programu Apollo.

Ďalší let do vesmíru absolvoval roku 1969 na lodi Apollo 10. Vtedy s kozmonautom Thomasom Staffordom fotografovali z bezprostrednej blízkosti mesačný povrch. Ich úlohou bolo nájsť najvhodnejšie miesto na pristátie človeka na Mesiaci.

Roku 1972 štartovala do vesmíru americká kozmická loď Apollo 17. Veliteľom lode bol Cernan. Loď pristála na mesačnom povrchu a Cernan vystúpil. Stal sa tak doposiaľ posledným vyslancom Zeme, ktorý kráčal po mesačnej pôde.

 

Cernan na Mesiaci

 

Eugene Cernan po návrate pracoval v kozmonautickom stredisku v Houstone vo funkcii riaditeľa Elektrotechnického výskumného ústavu pre potreby kozmických letov, neskôr ako zástupca riaditeľa programu Apollo-Sojuz, v ktorom zodpovedal za prípravu kozmonautov.

V októbri roku 1975, keď sa vracal z Moskvy, prerušil cestu a zastavil sa v Bratislave. Navštívil aj Vysokú nad Kysucou, kde žili jeho starí rodičia.

O rok nato odišiel Cernan z Houstonu do civilného povolania.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady