Vytvorené: 24. 01. 2016 Tlačiť

Sídlom chuťového receptora je najmä jazyk, ale aj sliznica mäkkého podnebia a hltana. Vlastným chuťovým analyzátorom sú chuťové bunky v chuťových pohárikoch. Stimulom sú látky rozpustené vo vode alebo v slinách.

Rozlišujeme štyri základné chute:

  • sladkú,
  • slanú,
  • kyslú,
  • horkú.

Sú vnímané rôznymi časťami sliznice jazyka.

Jazyk, chuťové poháriky

Zdroje
Text prevzatý a upravený z:
• Katarína Ušaková, Biológia pre gymnázia 6, 1. vydanie Bratislava EXPOL pedagogika, 2005, 104 strán, ISBN 80-89003-81-8,
• kolektív autorov pod vedením Anny Procikovej, Školský lexikón, Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Encyklopedický ústav SAV, Bratislava 1992, 376 strán, ISBN 80-08-01570-5.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady