Tlačiť

Sídlom chuťového receptora je najmä jazyk, ale aj sliznica mäkkého podnebia a hltana. Vlastným chuťovým analyzátorom sú chuťové bunky v chuťových pohárikoch. Stimulom sú látky rozpustené vo vode alebo v slinách.

Rozlišujeme štyri základné chute:

  • sladkú,
  • slanú,
  • kyslú,
  • horkú.

Sú vnímané rôznymi časťami sliznice jazyka.

Jazyk, chuťové poháriky

Zdroje
Text prevzatý a upravený z:
• Katarína Ušaková, Biológia pre gymnázia 6, 1. vydanie Bratislava EXPOL pedagogika, 2005, 104 strán, ISBN 80-89003-81-8,
• kolektív autorov pod vedením Anny Procikovej, Školský lexikón, Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Encyklopedický ústav SAV, Bratislava 1992, 376 strán, ISBN 80-08-01570-5.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Simulácie Kurzy DA Ako sa učiť a ako učiť Príprava študentov pomocou IKT História hydrauliky História stlačeného vzduchu Dejiny sveta Dejiny Slovenska

     

    O VŠETKÝCH KURZOCH 

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?) do 1.11.2019
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2019 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady