Vytvorené: 23. 09. 2017 Tlačiť

5.-6. stor. n.l. - na územie Slovenska prenikli a usadili sa tu Slovania.

 

Roku 512 - podľa byzantského historika Prokopia kmene germánskych Herulov pod tlakom Longobardov sa sťahovali od stredného Dunaja smerom na sever a prešli krajinami obývanými slovanskými kmeňmi. Toto sa môže pokladať za prvú historickú správu o prítomnosti našich slovanských predkov na území Slovenska.

 

Roku 567 - nomádske kmene ázijských Avarov, ktorí už v roku 563 zaútočili na Franskú ríšu zo svojich sídel pri dolnom Dunaji, prenikli do Karpatskej kotliny, porazili germánskych Gepidov v Potisí a usadili sa v časti bývalej rímskej Panónie (dnešné Maďarsko na západ od Dunaja).

 

Avari bojujú s Frankami

 

Roku 595 - pri lúpežných výpravách proti Franskej ríši Avari prechádzali územím Slovenska a podrobili si časť našich slovanských predkov (na dnešnom juhozápadnom Slovensku a v priľahlých krajoch dnešného Moravského Slovenska).

 

Roku 623 - nespokojnosť s nadvládou Avarov prerástla u Slovanov do otvorenej ozbrojenej protiavarskej vzbury. Práve v tom čase sa na územie Slovanov (Vinidov) dostala ozbrojená skupina franských kupcov na čele so Samom, ktorý pochádzal až zo stredného Francúzska. Postavil sa na čelo vzbúrených Slovanov a spoločnými silami porazili Avarov, začo si ho Slovania zvolili za svojho vládcu. Tak vznikla Samova ríša, ktorá bola prvým slovanským kmeňovým zväzom západných Slovanov. Samo územne rozšíril svoju ríšu a úspešne až do svojej smrti (658) odrážal útoky Avarov a Merovejskej ríše na čele s kráľom Dagobertom I.

 

Franský kupec Samo

 

Roku 630 - opát Amandus prišiel do Samovej ríše, aby sa pokúsil slovanským obyvateľom hlásať kresťanskú náuku. To bol asi prvý pokus o obrátenie našich predkov na kresťanskú vieru. Jeho činnosť sa však nestretla s úspechom. Dá sa to usudzovať zo zachovanej správy, že kráľ Samo ostal pohanom: mal 12 žien, 22 synov a 15 dcér.

 

Roku 631 - vojsko kráľa Dagoberta napadlo Samovu ríšu a pri obliehaní Vogastisburgu (lokaIizácia hradiska nie je doteraz spoľahlivo identifikovaná) utrpelo porážku. Samo sa neskôr vypravil so svojim vojskom až do Durínska a napadol Frankov. Využil to vládca srbských Slovanov Dervan, povstal proti Frankom a pripojil svoje územie k Samovej ríši.

 

Bitka pri Vogastisburgu

 

V rokoch 632-636 - Samove vojská opätovne napadli okrajové územia Franskej ríše. Po prvých úspechoch narazili na presilu durínskeho vojvodu Radulfa, ktorý ich porazil.

 

Územie Samovej ríše

 

Roku 641 - Radulf povstal proti svojmu kráľovi Siginertovi, zvíťazil nad jeho vojskom a zriadil svoje vojvodstvo ako samostatný štát. Zmieril sa so Samom a jeho Slovanmi.

 

Roku 658 - po 35. ročnom vladárení kráľ Samo zomrel a zanikla Samova ríša.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady