História automatizácie technologických procesov (v rokoch) - 02. časť – Sledovanie a riadenie na diaľku :)

Autor: Jiří Vacátko

Vytvorené: 30. 09. 2017 Tlačiť

Po 2. svetovej vojne - nastal búrlivý automatizácie. Začali sa automatizovať rozsiahle technologické celky, a to najmä s nepretržitými technologickými procesmi (rafinérie, metalurgické závody, elektrárne...). Vznikali prvé centralizované velíny pre čiastkové technologické zariadenia aj úplné technologické celky. Ovládanie a meranie na diaľku boli najprv možné na úrovni silovej elektrotechniky (priame spínanie a meranie spotreby výkonnej elektrickej energie), následne sa oddelila silová úroveň elektrotechniky od jej ovládacej a riadiacej úrovne. 
V 50. rokoch dvadsiateho storočia - vznikli prvé automatizačné prostriedky na báze elektrických relé a stýkačov, ktoré umožňovali vytvárať už pomerne rozsiahle automatiky predovšetkým logického typu. 
Na konci 60. rokov - nastúpili modulárne stavebnice analógových automatizačných systémov na báze polovodičových prvkov. Z nich bola, formou fyzického prepojenia a konfigurovanie jednotlivých existujúcich modulov,  vytvorená konečná podoba riadiaceho systému príslušného technologického zariadenia. V praxi tieto systémy pokrývali rozsiahle technologické celky a plnili zložité funkcie logického aj spojitého riadenia.

 

Článok je redigovanou verziou príspevku Míľniky a trendy procesnej automatizácie predneseného jeho autorom – Ing. Jiří Vacátkom na 2. konferencii Automatizácia, regulácia a procesy - ARAP 2006 v Brne v novembri 2006.

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://www.automa.cz/; Hľadajte článok Milníky a trendy automatizace technologických procesů.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady