História vzniku, rozvoja a útlmu priemyselnej robotiky v Československu - 09. časť – O kvalite - Problémy spojené s nasadzovaním robotov u užívateľov – Dva príklady za všetky :)

Autor: Milan Plášek

Vytvorené: 22. 10. 2017 Tlačiť

ZŤS Prakovce, zvárací robotický komplex s 5 ks PR-32E

Aj napriek zaškoleniu obsluhy a programátorov vo VUKOV, pričom všetci vzhľadom na podmienky špeciálnej výroby mali štátne osvedčenie pre zváračov, boli potrebné každý týždeň výjazdy špecialistov z VUKOVu. Príčina výpadkov súvisela so zle nastavenou hmotnou zainteresovanosťou. Obsluha pracoviska – zvárači boli platení ako ostatní zvárači v závode. Po mnohých jednaniach s vedením závodu za účasti dodávateľa, bola upravená ich kvalifikácia na Zvárač operátor (až dovtedy táto kvalifikačná trieda nebola zavedená, nielen v závode, ale v celom koncerne ZŤS). Po tejto platovej úprave, až do ukončenia výroby daného sortimentu, zásahy zo strany dodávateľa neboli potrebné. Zvárači operátori (obsluha), aby sa odlišovali od ostatných, z vlastnej iniciatívy na svojich pracovných odevoch nosili výraznú reklamu VUKOV Prešov.

 

NORMA Frídlant nad Ostravici, robotický systém plošného tvárnenia, dvierka kovového nábytku s 1 ks AM-40 a 2 ks AM-1T

Po realizácií boli hlásené časté výpadky a nutné servisné zásahy VUKOV. Až na úrovni jednania riaditeľa závodu a za účasti vedúceho projektanta a servisu, pri odpozorovaní dvojzmennej prevádzky, boli zistené organizačné nedostatky užívateľa a nedodržiavanie technických a prevádzkových podmienok stanovených projektom.

Konkrétne:

  • vstupný polotovar, stoh tabuľového plechu mal medzi vrstvovú koróziu a okraje stohu vážne deformované následkom nesprávneho viazania oceľovými lanami pri manipulácii v sklade,
  • namiesto vstupného manipulátora museli na vstupe linky vkladať tabuľový plech do systému dvaja nekvalifikovaný pracovníci s použitím páčidiel,
  • tri strihacie a združené ohýbacie a strihacie nástroje v lisoch, mali tupé, neostré strihacie hrany a nesprávne uložené ich ohýbacie prvky. Preto pri ručnom vyberaní a niekedy aj vkladaní musela obsluha používať kliešte, pričom jeden AM-1T musel byť vyradený zo systému.

Ešte za účasti pracovníkov VUKOV sa do systému dali polotovary a nástroje podľa požiadaviek projektu a systém začal pracovať. Po tomto zásahu a prijatých opatreniach užívateľa VUKOV sledoval pracovisko len štatisticky. Systém pracoval bez potreby servisného zásahu.

 

Takéto prípady, kde nepripravenosť a neznalosť princípov organizovania a podmienok fungovania ATP a AVS spôsobovali problémy, VUKOV sledoval a vyhodnocoval. Bolo ich viac ako 20 %.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady