Vytvorené: 06. 06. 2018 Tlačiť

Špecifikuje vnútorné trenie kvapaliny, to znamená odpor, ktorý musí byť prekonaný, aby mohli byť dve susedné kvapalinové vrstvy navzájom posunuté.

Viskozita je teda jednotka špecifikujúca, ako ľahko sa dá s kvapalinou manipulovať.

 

V praxi má veľký význam rozsah viskozity. 

Príliš nízka viskozita (riedka kvapalina) má za následok zvýšenú netesnosť. Olejový film je tenký a preto sa môže ľahšie prerušiť, čím sa zníži ochrana pred opotrebovaním. Aj napriek tomu sa uprednostňuje redší olej než hustejší, pretože na základe nižšieho trenia sú nižšie poklesy tlaku a výkonu. So stúpajúcou viskozitou sa vnútorné trenie zvyšuje a tým je vyšší aj pokles tlaku a výkonu, ktorý vzniká kvôli vzniku tepla. 

Vysoká viskozita (hustá kvapalina) má za následok zvýšené trenie, ktoré vedie predovšetkým na zúžených miestach k nadmerným poklesom tlaku a ohrievaniu. Tým je sťažené spúšťanie studeného motora a oddeľovanie vzduchových bublín, a preto skôr dochádza ku kavitácii.

 

Normy ISO a SAE

Pre zjednodušenie sortimentu olejov sa aj pre hydraulické mechanizmy používajú vysokohodnotné motorové a prevodové oleje. Z tohto dôvodu je tu možné nájsť viskozitnú klasifikáciu olejov podľa normy SAE. Tu platia ešte širšie pásma tolerancie, čo názorne ukazuje porovnanie obidvoch klasifikácii.

 

Viskozita a teplota

Pri použití hydraulického oleja si treba dávať pozor na vzťah viskozity a teploty kvapalín, pretože viskozita kvapaliny sa mení v závislosti od teploty.

Táto závislosť sa dá zobraziť do Ubbelohdeovho diagramu viskozity a teploty. Ak sa hodnoty zaznačia na logaritmický papier, dostaneme závislosť ako priamku.

Diagram závislosti viskozity a teploty podľa Ubbelohda

 

Viskozita a tlak

Závislosť viskozity a tlaku hydraulických olejov má tiež svoj význam, pretože viskozita hydraulických olejov sa zvyšuje s narastajúcim tlakom.

Diagram závislosti viskozity a tlaku
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady