Vytvorené: 18. 05. 2019 Tlačiť

Postup na určenie technického stavu daného zariadenia, pri ktorom sa všetky informácie o skúmanom zariadení získavajú len na základe vyhodnotenia jeho vonkajšieho správania.

Vychádza sa pritom zo znalosti pôvodného bezporuchového stavu objektu. Porucha je jav, ktorý spôsobí neschopnosť funkčnej jednotky vykonávať požadovanú funkciu podľa technických podmienok. Vada je odchýlka vlastnosti systému od požiadaviek stanovených technickými podmienkami, ktorá však nemá vplyv na schopnosť systému vykonávať požadovanú funkciu. Závada je stav systému (výrobku), ktorý nezaručuje spoľahlivú bezporuchovú prevádzku na dlhšie časové obdobie.

Základnými úlohami diagnostiky technických zariadení sú detekcia poruchy, t.j. zistenie výskytu poruchy s presnosťou potrebnou pre opravu systému. Tieto úlohy sa pri zložitejších systémoch riešia za pomoci diagnostických testov a prístrojov, ktoré umožňujú privádzať do skúmaných objektov presne definované vstupné signály a vyhodnotiť reakciu systému na výstupoch. Teoreticky sa dá správna funkcia overiť vyskúšaním všetkých čiastkových funkcií, ktoré má systém plniť (funkčný test). Tento postup možno použiť len pre veľmi jednoduché systémy. Pri zložitejších systémoch sa dáva prednosť testom zameraným na štruktúru testovaného objektu.

Generovanie vhodných testovacích postupností možno automatizovať, problémom však ostáva výber najracionálnejšieho testovacieho postupu. V automatizačnej technike má preto veľký význam navrhovanie ľahko diagnostikovateľných systémov, v ktorých sa dajú automatickými testérmi identifikovať a lokalizovať poruchy na úrovni jednotlivých modulov.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady