Vytvorené: 02. 04. 2020 Tlačiť

Pri postupe výberu vhodného snímača (senzora) je potrebné zohľadniť niekoľko aspektov, ktoré je možné zhrnúť do nasledujúcich bodov:
• charakteristika potrebnej informácie,
• analýza zariadenia, resp. prípravku,
• definícia požadovaných presností a výstupných informácií,
• výber typu snímača podľa vhodnosti,
• cenová relácia a spoľahlivosť snímača,
• posúdenie kompatibility snímačov,
• zohľadnenie ďalších možností rozšírenia a podobne. 

  • Charakteristika potrebnej informácie

Pri výbere snímača je potrebné ako prvé dostatočne charakterizovať informácie ktoré požadujeme aby výsledný systém s navrhovaným snímačom dokázal sledovať a spracovať.

  • Analýza zariadenia, resp. prípravku

Je potrebné analyzovať dané zariadenie, prípravok alebo inú časť montážneho pracoviska, na ktorom bude umiestnený predpokladaný snímač. Ide hlavne o možnosti umiestnenia a upevnenia tak, aby snímač nebol prekážkou iným procesom pri montáži a zároveň aby bol dostatočne blízko sledovaných objektov

  • Definícia požadovaných presností a výstupných informácií

Na základe požiadaviek je potrebné zohľadniť pri výbere snímača jeho presnosť a rozsah a tiež požadované výstupné signály pre ďalšie spracovanie v systéme (analógové, alebo binárne výstupné signály)

  • Výber typu snímača podľa vhodnosti

Každú fyzikálnu veličinu je možné snímať niekoľkými spôsobmi (indukčné, optické, magnetické, kapacitné snímače). Každý zo spôsobov snímania má pre dané podmienky určité výhody a nevýhody, preto je potrebné zohľadniť všetky okolnosti a uskutočniť výber snímača s maximálne vhodnými vlastnosťami pre danú aplikáciu.

  • Cenová relácia a spoľahlivosť snímača

Existuje veľké množstvo výrobcov snímačov s rôznymi cenovými reláciami a s tým súvisiacimi kvalitatívnymi parametrami ako sú spoľahlivosť, životnosť, spotreba a podobne.

Je potrebné preto zohľadniť aj tieto parametre a primerane ich prispôsobiť potrebám danej aplikácie na montážnom pracovisku, aby bola efektívne vyvážená životnosť, servis a celkové prevádzkové náklady kompletného systému.

  • Posúdenie kompatibility snímačov

Každé montážne pracovisko môže obsahovať množstvo snímačov s rozličnými vlastnosťami a parametrami. Aby bol celkový systém analýzy pracoviska spoľahlivý, je potrebné zabezpečiť snímače s čo najvyššou kompatibilitou.

Snímače by mali byť vyberané s približne rovnakými parametrami výstupných signálov, aby nebola potreba prispôsobovania signálov prevodníkmi a inými zariadeniami. Tiež je vhodné kombinovať snímače s rovnakým typom mechanického prevedenia a montáže pre prípad servisu.

  • Zohľadnenie ďalších možností rozšírenia a podobne

Ak ide o pracoviská, kde je potenciálny predpoklad zmeny, prípadne rozšírenia výroby alebo montáže, je potrebné zohľadňovať pri výbere snímačov a ich zapojení aj tieto možnosti.

Často sa zvyknú snímačové systémy zapájať do takzvaných zberníc. Je to veľmi efektívny spôsob pripojenia, pretože nevyžaduje montáž kabeláže ku každému snímaču samostatne. Rozšírenie a modifikácia takto zapojeného systému snímačov je konštrukčne jednoduchšie a časovo menej náročné.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady