Vytvorené: 02. 04. 2020 Tlačiť

Spôsob podania a chemické vlastnosti môžu ovplyvniť účinky éterického oleja.

Používanie éterických olejov môže vyvolať buď systémové terapeutické účinky, a to v závislosti od typu podania (t.j. či ide o lokálne, aromatické, alebo vnútorné podanie) a chemických zložiek éterického oleja. Keďže sa éterické oleje skladajú zo stoviek chemických zložiek s rôznymi vlastnosťami, jeden éterický olej má potenciál vyvolať zároveň systémové, ako i lokalizačné účinky.

Aplikovanie éterických olejov na kožu môže viesť k systémovým, ako i lokálnym účinkom. Lokálne účinky sa vzťahujú na konkrétnu oblasť, kde bol éterický olej aplikovaný. K systémovým účinkom dochádza, keď niektoré alebo všetky zložky éterického oleja prejdú pokožkou a sú absorbované do vlásočníc v zamši (tiež sa to označuje ako transdermálna absorpcia).

 

Účinky kožnej aplikácie
Aplikovanie éterických olejov na kožu môže viesť k lokalizovaným alebo systémovým účinkom.

 

Aromatická a vnútorná aplikácia zvyčajne vedie k systémovým účinkom, tiež však môže spôsobiť lokalizované účinky. Napríklad inhalovanie zložky éterického oleja môže viesť k lokálnym účinkom na pľúcne tkanivo, užitie zložky zas môže viesť k lokálny účinkom na žalúdok, eventuálne  sa v oboch prípadoch môže zložka vstrebať do krvi a prejsť do systémového krvného obehu.

Výskumom s zistilo, že spôsob aplikácie môže významne ovplyvniť účinky éterického oleja na telo. Napríklad keď bol éterický olej z východoindického santalu aplikovaný na kožu ľudí, pozoroval sa sedatívny účinok na telo. Masáž santalovým olejom viedla u subjektov k poklesu krvného tlaku a miery žmurkania, z čoho vyplýva zníženie fyziologickej aktivizácie. Subjektom bol poskytnutý čistý vzduch prostredníctvom dýchacích masiek, aby sa zabránilo inhalovaniu oleja.

Na druhej strane keď sa ten istý olej podával inhalovaním, došlo k stimulačnému účinku. K známkam zvýšenej stimulácie autonómneho nervového systému patrila zvýšená tepová frekvencia a kožná vodivosť. Z protichodných biologických účinkov tohto éterického oleja vyplýva, že terapeutické vlastnosti éterických olejov môžu zaviesť od spôsobu podania. Tento prevratný výskum naznačuje, že použitie rôznych spôsobov podania môže rozšíriť terapeutický potenciál éterického oleja.

V každom prípade chemické vlastnosti zložky éterického oleja ovplyvňujú terapeutické pôsobenie éterického oleja. Existujú dôkazy, podľa ktorých sa niektoré  chemické zložky éterických olejov vždy systematicky absorbujú, a to bez ohľadu na použitý spôsob podania. Napríklad v niektorých uvedených štúdiách sa niektoré zložky éterického oleja u východoindického santalu systematicky absorbovali, keď boli inhalované alebo podané cez kožu.

Zdroje
Prevzaté a upravené z:
xMODERN ESSENTIALS - Sprievodca éterickými olejmi na terapeutické použitie.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady