Vytvorené: 22. 04. 2020 Tlačiť

Ak sa tovar dostane k zákazníkovi, je vo vašom sklade všetko v poriadku. Ak s týmto tvrdením súhlasíte, mýlite sa. V nezorganizovanom sklade je len otázkou času, kedy dôjde k chybám, často i závažného charakteru. Základom dobrého skladovania je jeho udržiavanie v dobrom stave. Prečítajte si niekoľko tipov na organizáciu skladu a skladových zásob a nechajte sa inšpirovať.

Metodológia 5S (5Z)

V 16. storočí vytvorili v Japonsku teóriu 5S, podľa ktorej by si ľudia mali efektívne usporiadať miesto, na ktorom pracujú. Priniesť by mala zvýšenie efektivity, tvorivosť a bezpečnosť pri práci.

  • Seiri – zahoďte zbytočnosti. Zhodnoťte, čo zo skladovaných zásob skutočne nevyhnutne potrebujete a čo je pre vás zbytočné. Veci pretrieďte a zoraďte tak, aby ste všetko ľahko našli. Zbavte sa všetkého, čo považujete za zbytočné – odstránite tak nepotrebné prekážky vo vašom sklade, ušetríte miesto a predídete chybám v budúcnosti (napr. používanie poškodených tovarov alebo tovarov po záruke).
  • Seitonzorganizujte. Keď ste sa zbavili zbytočností, nadišiel čas na to, aby ste si dali veci do poriadku. Vytvorte si systém, ktorý vám zjednoduší hľadanie vecí vo vašom sklade. Všetok skladovaný tovar dôkladne označte, použiť môžete aj špeciálny softvér, ktorý vám s organizáciou skladu pomôže. Ušetríte tak čas i peniaze a predídete zapotrošeniu a strácaniu tovarov vo vašom sklade.
  • Seisozbavte sa špiny. Pred tým, než urobíte čokoľvek iné, vyhrňte si rukávy a pustite sa do poriadneho čistenia. Vyleštite podlahy, poličky, techniku, nástroje aj úložné priestory. Predídete nechceným nehodám, ktoré by mohli nastať kvôli neporiadku – či už pre nahromadený prach alebo rozliate prípravky. Keď doupratujete, nezabudnite sklad vybaviť značkami – označovanie regálov a iných skladových priestorov šetrí čas a zvyšuje bezpečnosť.
  • Seiketsu – zoznámte so skladom zamestnancov. Uistite sa, že vaši zamestnanci plne rozumejú tomu, ako váš sklad funguje, kedy a ako ho treba vyčistiť a kde čo nájdu.
  • Shitsukezachovajte. Nedovoľte, aby vaša práca vyšla nazmar. Je asi jasné ako facka, že v sklade by ste mali udržiavať čistotu, no to sa často ľahšie povie, než zrealizuje. Sklad sa zašpiní rýchlejšie, než si myslíte. Vyčistiť ho nie je nič náročné, ťažšie je zbaviť sa nesprávnych návykov. Vytvorte si vlastný postup, ktorý vám umožní udržiavať váš sklad v dobrom stave. Pomôže vám napríklad týždenný plán upratovania, ktorý musia vaši zamestnanci dodržiavať, alebo môžete každému zamestnancovi priradiť jeho „zónu“, za ktorú ponesie zodpovednosť.

Bez paliet sa nezaobídete

Vezmite si príklad zo skladov veľkých a úspešných spoločností a používajte paletové systémy. Väčšina skladov sa bez nich nezaobíde a je viac než pravdepodobné, že tomu inak nebude ani vo vašom prípade. Organizovať sklad pomocou paletových systémov sa oplatí nielen vo veľkom, ale i v malom, pretože:

  • Palety znižujú náklady na prevádzku skladu. Pri veľkých skladoch sa tu bavíme i o niekoľkotisícových sumách ročne.
  • Pomocou paliet je skladovanie tovarov prehľadnejšie a jednoduchšie.
  • Palety šetria priestor, pretože umožňujú stavať do výšky. Šetríte tak na metroch štvorcových a vďaka tomu môžete časom ušetriť i na prenájme ďalších priestorov.
  • Sklad, v ktorom sa používajú palety, je bezpečnejší pre ľudí, ktorí v ňom pracujú, no takisto i pre skladovaný tovar.

Nezabúdajte na regály a paletové kontajnery

Nie len paletami je sklad živý, ale aj inými úložnými riešeniami.

  • Skvelými pomocníkmi vám dozaista budú napríklad paletové kontajnery.
  • Určite tiež využijete rôzne regály. Uskladníte v nich nie len palety, ale i všetko ostatné, čo sa na palety nehodí. Ušetria vám priestor, ochránia tovar a uľahčia manipuláciu.

Rôzne nádoby a iné úložné skladové riešenia tiež v neposlednom rade zvyšujú bezpečnosť vo vašom sklade.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady