Autor: Ferdinand Vrablec; Vedúci záverečnej práce: Ing. Zoltán Záležák, PhD.
Vytvorené: 10. 06. 2020 Tlačiť
Odvádzanie jednotlivých zložiek tepla rezného procesu do triesky, obrobku, nástroja a prostredia závisí predovšetkým na rezných podmienkach (predovšetkým na reznej rýchlosti), reznom prostredí, a na geometrií britu rezného nástroja. V ideálnom prípade je najväčšia časť tepla vzniknutého pri obrábaní odvádzaná zo zóny rezania trieskou. Rezný nástroj je teplotou triesky zaťažovaný len tak dlho, ako je s ňou v kontakte.
Ak prihliadame na intenzitu opotrebenia nástroja, tak najvýznamnejšia teplota je práve na stykových miestach čela s trieskou a na chrbte s obrobkom. Najčastejšie je stanovená práve stredná teplota, kedže určenie tepelného poľa na čele a chrbte nástroja je veľmi náročné. Táto teplota je inak nazývaná aj ako teplota rezania. Teplota rezania je nižšia ako maximálna teplota v stykových miestach. Teplota stykových miest býva v priemere o 50÷100 % vyššia ako teplota na chrbte. Rozloženie tepla a teplotu môžeme vidieť na obrázku.
Teplo a teplota v procese obrábania kovov |
Meranie teploty rezania je možné vykonávať rôznymi typmi termočlánkov. Najčastejšie využívaným je prirodzený termočlánok. Meria sa ním stredná teplota všetkých stykových plôch medzi obrobkom a nástrojom. Výhodou prirodzeného termočlánku je registrovanie okamžitej zmeny teploty rezania. Metóda prirodzeného termočlánku sa využíva nie len pri experimentálnej práci, ale môže slúžiť aj ako jeden z možných snímačov obrábacieho stroja s adaptívnym riadením.
· Simulácie z fyziky· O Slovensku po slovensky· Slovenské kroje· Kurz národopisu· Diela maliarov· Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel· Odborné obrázkové slovníky· Poradňa žiadaného učiteľa· Rýchlokurz Angličtiny. Rozprávky (v mp3)· PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)Seriály:· História sveta (1÷6)· História Slovenska (1÷5)· História módy (1÷5).
Členstvo na portáli
Poznámka pre autora
Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady |