Vytvorené: 09. 10. 2020 Tlačiť

Plochý disk, na ktorom je v súvislej drážke (od kraja ku stredu) zaznamenaný zvuk tak, že ho možno pomocou prehrávacieho prístroja, gramofónu, reprodukovať.

Princíp mechanického záznamu zvuku na otáčavé valčeky objavili nezávisle od seba v roku 1877 Charles Cross a Thomas Alva Edison. Roku 1887 nahradil Emile Berliner valčeky plochou doskou a vymyslel gramofón.

V roku 1895 sa gramofónové platne vyrábali najmä zo šelaku s rôznymi prímesami. Prvá prezentácia vinylových platní, v takej forme ako ich dnes poznáme, prebehla v roku 1948, kedy spoločnosť Columbia Records odprezentovala prvú 12-palcovú vinylovú platňu v hotely Waldorf-Astoria v NewiYorku.

V rokoch 1919÷1924 sa vyvinul spôsob elektrického nahrávania cez mikrofón, od 1927 existoval elektrický gramofón. Vznikali zvukovo zdokonalené nahrávky označované ako hi-fi.

Podľa dĺžky trvania nahrávky sa platne označujú ako single (SP), s priemerom 17 cm, rýchlosťou 45 otáčok za minútu s hracou dobou asi 4 minúty na každej strane, alebo LP (Long Play), dlhohrajúca platňa, ktorá vznikla koncom 40. rokov a ustálila sa na priemere 30 cm s rýchlosťou 33 1/3 otáčok za minútu.

Nahrávky boli najprv monofonické (jednokanálové), od 1957 stereofonické (dvojkanálové), v 70. rokoch aj kvadrofonické (štvorkanálové), od 80. rokov 20. storočia sa využívania kompaktný disk.

 

Prehrávanie gramoplatne
Ihla na platni a zväčšený hrot prenosoky
pri snímaní drážok gramofónovej platne

 

Ako sa zaznamenáva zvuk na platňu?

Doba už síce pokročila, ale základný princíp záznamu zvuku na vinylovú platňu sa veľmi od toho ako zaznamenával zvuk Edisonov fonograf nelíši. Zvuk je zaznamenaný v drážke, ktorá je na platni len jedna a tiahne sa od okraju až po stred. Šírka tejto drážky sa pohybuje v rozmedzí od 0,04 do 0,08 mm v závislosti od úrovne signálu. Dĺžka celého záznamu na jednej platni, keby ho bolo možné vyrovnať a natiahnuť by mohla dosahovať až neuveriteľných 500 metrov.

Obe strany drážky platne (ľavá aj pravá) sú na seba umiestnené kolmo s vrcholom uhla na spodnej strane. Jedna strana drážky reprezentuje záznam z pravého kanála a druhá strana z ľavého. Veľkosť záznamu pre daný kanál sa môže pohybovať v rozmedzí niekoľkých mikrónov (tisícin milimetra) preto sú gramofóny také náchylné na akékoľvek externé vibrácie a rušenia, keďže na zosnímanie týchto veľmi malých nerovností je potrebné obrovská presnosť. 

Záznam vyrytý do povrchu platne sa pri prehrávaní na gramofóne sníma pomocou prenosky. Na prenoske sa nachádza hrot, ktorý sa vďaka svojím malým rozmerom zmestí do drážky a môže ňou prechádzať. Vďaka nerovnostiam v drážke platne začne hrot pri prechode drážkou vibrovať a tieto vibrácie sa pomocou chvejivky prenášajú do telíčka prenosky, v ktorom nastáva premena mechanickej energie na elektrickú. V závislosti od typu prenosky môže premena mechanickej energie na elektrickú prebiehať tromi rôznymi spôsobmi:

  • prenosky typu  MM sú zložené z dvojice magnetov, ktoré sa pohybom hrotu v drážke rozkmitajú a zmenou ich magnetického poľa sa v cievkach prenosky vytvára veľmi malé elektrické napätie, 
Kmitanie prenosky typu MM
  • prenosky typu MI fungujú na veľmi podobnom princípe ako MM prenosky s tým rozdielom, že miesto trvalého magnetu sa v prenoskách tohto typu využíva dočasný magnet, ktorý môže byť ľahší ako ten trvalý,
Kmitanie prenosky typu MI

 

  • posledným typom sú MC prenosky, ktoré sú opakom MM prenosiek. Tu sa využívajú cievky, ktorých hmotnosť je omnoho menšia ako hmotnosť trvalých magnetov, vďaka čomu sú tieto prenosky schopné snímať aj tie najmenšie zmeny drážky s najväčšou presnosťou čo vo výsledku prináša omnoho viacej detailov vo výslednom zvuku.
Kmitanie prenosky typu MC

Kompaktný disk (CD), Kazeta

x

Vývoj zaznamenávania a počúvania hudby

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• https://blog.enigma-audio.sk/ako-vznika-zvuk-pri-prehravani-lp-platne/,
• https://www.ntm.cz/index.php?q=muzeum/sbirkova-oddeleni/elektrotechnika-informatika-akustika/fonograficke-zaznamy.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady