Vytvorené: 07. 12. 2013 Tlačiť

Časopis pre sedem až dvanásťročné deti, ktorý vychádzal v rokoch 1925 až 1927. Iniciátorom jeho vzniku bol Štefan Krčméry.

Po národnom oslobodení v roku 1918 bol s rozvojom našej literárnej tvorby a kultúrno-spoločenského života zákonite spätý aj rozvoj literatúry pre mládež. Veľkú zaangažovanosť o rozvoj detskej literatúry prejavil v dvadsiatych rokoch 20. storočia aj jeden z popredných literárnych kritikov, historikov, prozaikov a básnikov Štefan Krčméry. A tak z jeho iniciatívy uzrel svetlo sveta časopis Včelka pre sedem až dvanásťročné deti, ktorý vychádzal v rokoch 1925 až 1927 a vydávala ho Matica slovenská spolu s Československým Červeným krížom a Živenou. Štefan Krčméry s redaktorom Františkom Volfom dbali o to, aby to bol literárny časopis, kde by sa vytvoril priestor nielen pre umeleckú literatúru, ale aj pre výtvarný ilustračný prejav. Do Včelky prispievali Peter P. Zgúth-Vrbický, Ľudmila Podjavorinská, Martin Braxatoris-Sládkovičov, z mladších autorov Jozef Cíger-Hronský a ďalší. O jej grafickú a výtvarnú stránku sa staral hlavne Jaroslav Vodrážka, ale svojimi ilustráciami prispel do nej i Ján Hála a Martin Benka. V časopise prevažoval folklór, nová i staršia básnická a prozaická tvorba, ale vzdelávaniu a zábave detí slúžila i vecná literatúra (memoáre, vlastivedné, historické a iné články).

Včelka vychádzala raz mesačne okrem školských prázdnin vo veľkosti malého zošitového formátu tlačou Kníhtlačiarskeho účastinárskeho spolku v Martine. S veľkým záujmom o časopis rástli aj vyššie nároky na jeho grafickú podobu a obsahovú náplň. Po dvoch rokoch existencie časopis Včelka od ročníka 1927/1928 premenovali na Slniečko.

Ako dostal časopis názov Včelka? Nuž, vybrali ho z 84 návrhov čitateľov mesačníka Dorast a študentov martinského gymnázia. Traja sa zhodli v názve Včelka a jeden z nich – Jožko Országh o tom takto napísal: „Prial by si, aby sa časopis volal Včelka, preto, lebo včelka nosí do úla med, a tento časopis tiež bude nosiť pre deti med. Med, ktorý nosia včely, je sladký a užitočný, ale med, ktorý bude nosiť časopis, bude užitočnejší.“ 

 

 
Časopis Včelka z roku 1925

 

Zdroje
Prevzaté a upravené z:
·-http://dikda.eu/casopis-vcelka/
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady