Vytvorené: 17. 06. 2023 Tlačiť

Rozhlasový vysielač nie je nikdy vypnutý, ani pri prestávkach v reči alebo v hudbe. Neprestajne vysiela rádiový signál nazývaný nosná vlna. Vysielaný zvuk, zmenený mikrofónom na premenlivé napätie, moduluje nosnú vlnu.

Každá vlna má amplitúdu (veľkosť rozdielu strednej a maximálnej hodnoty) a frekvenciu (počet prechádzajúcich vĺn za sekundu).

Pri amplitúdovej modulácii (AM) moduluje zvukový signál amplitúdu nosnej vlny, frekvencia zostáva konštantná. Pri frekvenčnej modulácii (FM) sa moduluje frekvencia nosnej vlny a amplitúda sa nemení.

 

 
Porovnanie amplitúdovej a frekvenčnej modulácie

 

Vysielanie FM vyžaduje veľmi vysoké frekvencie, niekedy sa preto nazýva rádio VHF. Vysielanie AM môže prekonať veľké vzdialenosti, dokonca i cestu okolo sveta, ale trpí interferenciou a nízkou kvalitou zvuku. Vysielanie FM sa šíri len medzi miestami, ktoré majú priamu optickú viditeľnosť[1]. FM vysielanie je však málo ovplyvnené interferenciou a poskytuje vysokú kvalitu zvuku.

V rozhlasovom prijímači je modulovaná nosná vlna zachytená vnútornou (alebo vonkajšou) anténou. Špeciálne obvody odstraňujú vysokofrekvenčný nosný signál, pričom zachovávajú požadovaný zvukový signál, ktorý sa potom zosilní a vedie do reproduktorov.

Na základe medzinárodných dohôd je celé pásmo rádiových vĺn od veľmi vysokých frekvencií (UHF) až po dlhé vlny rozdelené na pásma, ktoré sú rezervované na určité účely (napríklad televízii, rozhlasu a záchrannej službe). Tieto pásma sú ďalej rozdelené na kanály, takže vysielania sa v jednej zemepisnej oblasti neprekrývajú.

[1] Celoštátne hranice FM preto potrebujú veľa vysielačov.

Rádio (rozhlasový prijímač), ako funguje?, praskanie, digitálny rozhlas, digitálna modulácia

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady