Elektrická sieť, elektrická sieť v bytoch a domoch, rozdelenie bytov podľa stupňa elektrizácie, rozvody v bytoch a domoch (svetelné obvody, zásuvkové obvody) :)

Vytvorené: 24. 11. 2023 Tlačiť

Je tvorená sústavou obvodov slúžiacich na napájanie elektrických zariadení, ktoré sú napájané z toho istého zdroja. Sieť nie je napájaná len prvotným zdrojom – nová sieť vzniká napríklad za transformátorom, ak je spoľahlivo oddelený izolačnou bariérou od napájacej sústavy. V elektrických inštaláciách v domoch a bytoch sú použité siete TNC, TNS a TNC-S.  

Rozdelenie bytov podľa stupňa elektrizácie:

  • Stupeň A,
  • Stupeň B,
  • Stupeň C. 

Stupeň A – tesne pred elektromerom sa umiestňuje istič s menovitým prúdom 16 A. Elektrická energia sa používa na svietenie a napájanie domácich elektrických spotrebičov pripájaných do zásuvky. Príkon žiadneho spotrebiča nesmie presiahnuť 3,5 kVA. Maximálny súčasný príkon pre byt Pb  je v súčasnosti 7 kW.  

Stupeň B – tesne pred elektromerom sa umiestňuje istič s menovitým prúdom 25 A. Patria sem byty s elektrickým vybavením ako byty stupňa A, ale na varenie sa používajú spotrebiče s príkonom vyšším ako 3,5 kVA. Maximálny súčasný príkon pre byt Pb je v súčasnosti 11 kW.  

Stupeň C – tesne pred elektromerom sa umiestňuje istič podľa príkonu spotrebičov, ktoré sú súčasne používané. Patria sem byty s elektrickým vybavením ako byty stupňa A a B, ale elektrická energia sa navyše používa aj na vykurovanie alebo klimatizáciu.  

Rozvody v bytoch (domoch) tvoria:

  • svetelné obvody,
  • zásuvkové obvody.  

Svetelný obvod

Tvorí ho prúdový obvod pre pevné pripojenie svietidiel ovládaných spínačmi. Na svetelné obvody možno v každej miestnosti pripájať aj jednu zásuvku, do ktorej možno pripojiť elektrický spotrebič s príkonom do 2000 W.  

Zásuvkový obvod

Slúži pre pripájanie elektrických spotrebičov vidlicou do zásuvky. Do obvodu bytového jadra sa pripájajú pevne upevnené spotrebiče. Veľké spotrebiče (sporák, práčka, umývačka, ohrievač vody, sušička, mangeľ) musia byť pripojené cez samostatné obvody.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady