Ruská a Gruzínska kuchyňa a kuchyne ostatných národov bývalého Sovietskeho zväzu :)

Tlačiť

Ruský národ za panovania cárov a bojarov sa stravoval veľmi jednoducho, jednotvárne a chudobne. Kuchyňa vládnucej šľachty však bola bohatá, neskromná a spočiatku pod vplyvom Byzantskej ríše. Istý obrat nastal až v XVII. a XVIII. storočí za panovania cára Petra Veľkého a cárovnej Kataríny, keď stará cárska kuchyňa dostávala iný charakter a veľmi ju ovplyvnila francúzska kuchyňa.

V ruskej kuchyni sa v nespočetnom množstve úprav pripravujú morské ryby, raky a mäkkýše. Okrem toho obrovské sladkovodné rieky vydávajú svoje bohatstvo sladkovodných rýb a dávajú možnosť pripravovať celý rad veľmi chutných a výživných jedál.

Z ďalších druhov mäsa je to mäso hovädzie, baranie, jahňacie, bravčové a v určitých oblastiach aj mäso kôz. Z prípravy pokrmov nemôžeme vynechať hrabavú a vodnú hydinu. Rozľahlé lesy sú domovom rozličnej zveriny a mäso z nej obohacuje ruskú kuchyňu.

Podnebie určuje aj spôsob stravovania. Na Kaukaze, kde v hornatom kraji chovajú najmä ovce a kozy, mäso z nich tvorí základ najobľúbenejších jedál. V oblasti Sibíri sa pre tuhé a dlhotrvajúce zimy upravujú najmä mastné jedlá. Napríklad bravčové mäso sa pečie aj so slaninou a v mnohých prípadoch je na mäse viac slaniny ako mäsa.

V kuchárskej úprave pokrmov sa najviac uplatňuje varenie, pečenie a dusenie. Veľkej obľube sa tešia jedlá pripravované na rošte a ražni. Kaukazský šašlik, ktorý pripravujú z baraniny, patrí medzi jedlá, ktoré obohacujú jedálne lístky takmer na celom svete.

Rozvoj vedy a techniky ovplyvňuje prípravu pokrmov, no napriek tomu takmer každý národ si chráni svoje národné špeciality, ktoré pripravuje tradičným spôsobom. Napríklad Gruzínci pripravujú výdatnú polievku šči len v hlinených nádobách. Suroviny dávkujú podľa počtu osôb a podávajú ju v nádobe, v ktorej ju uvarili.

Podľa jednotlivých národností sa mení aj používanie tukov. Na mnohých miestach varia s maslom a olejom, ale niekde používajú aj vytopený baraní alebo hovädzí loj.

Raňajky bývajú všeobecne bohaté a pozostávajú zo silného čaju, z masla, medu a džemu. K raňajkám podávajú žemličky (bulky). Z mäsitých jedál sú to najmä pokrmy z mletých mias, z rýb, vajec a zo zeleniny.

Polievky sú veľmi výdatné. Varia v nich mäso a rozličné druhy zeleniny. Medzi najobľúbenejšie patria polievky šči a boršč, ktoré sú známe na celom svete a podávajú sa v popredných reštauráciách. Správne pripravený boršč pripravujú tak, že na 500 g mäsa používajú až 800 g rozličnej zeleniny. Obľúbené sú aj biele polievky a vývary.

Obedyvečere začínajú predkrmom zvaným zakusky. Používanie a podávanie predkrmov pochádza z Ruska. Predkrmy podávali už v minulosti. Od Rusov prebrali tento spôsob aj iné národy, z nich najmä Švédi a Francúzi, ktorí ich zaradili do svojich gastronomických zvyklostí. Veľmi ťažko by sa dali vymenovať všetky jedlá, môžeme však s istotou vymenovať suroviny, z ktorých sa pripravujú. Sú to napríklad údený losos, dusený haring, jeseter, horčičný rybací šalát, úhor v smotanovej omáčke, v majonéze upravené rozličné druhy rýb, kaviár, pečeňové paštéty, zajačie paštéty, ryby v aspiku, žalúdky z hydiny, račie majonézy a šaláty, plnené uhorky, údená pečeňová jaternica, klobása z diviaka, údené husacie prsia, rozličné druhy šalátov pripravené z uhoriek, z paradajok, zo špargle a z hríbov.

Teplé predkrmy. Na prípravu teplých predkrmov sa používajú varené alebo pečené cestá plnené mletým mäsom alebo vnútornosťami. obľúbené sú aj teplé omáčky.

Hlavné jedlá sa pripravujú z mäsa pečením alebo dusením v celku alebo deleného na porcie. Obľúbené sú aj jedlá z hydiny a zo zveriny. Jedlá z mäsa sa podávajú s vyprážanými zemiakmi s kapustou a s veľkým množstvom šalátov, pri príprave ktorých používajú veľké množstvo cibule (aj s vňaťou), uhorky, rajčiaky, ocot a olej. Z príloh je to varená zelenina, mrkva, hrášok, kukurica, fazuľka alebo varená ryža. K pečeným mäsám okrem vyprážaným zemiakov sa podáva zemiaková kaša, dusená pohanka, ďalej ovocie nakladané v octe, kyslá kapusta alebo kyslé uhorky.

K bravčovému mäsu sa podáva dusená kapusta, k baranine zasa fazuľa s rajčiakovým pretlakom. Veľmi obľúbená je aj červená repa, ktorá takmer nikde nechýba pri príprave pokrmov. Zo zelených vňatí je to najmä petržlenová vňať a kôpor. Smotana je súčasťou obeda i večere a dochucujú sa ňou polievky i hlavné jedlá.

Z cukrárenských výrobkov sa pripravujú najmä krehké maslové cestá. Ostatné druhy sa pripravujú s malým množstvom maslových krémov a zdobia sa šľahačkou. Zmrzliny sú výbornej akosti a v bohatom výbere. Dostať ich v každom ročnom období. Z nelúpaného ovocia sa pripravujú kompóty.

Mlieko a mliečne výrobky sú na jedálnych lístkoch v bohatom sortimente a používajú sa v hojnej miere na prípravu pokrmov. Veľmi obľúbené je kyslé mlieko a bohatý sortiment syrov.

Chlieb je nenahraditeľnou súčasťou stravovania. Vyrába sa vo viacerých úpravách. Známy je moskovský chlieb.

Z nápojov sa uplatňujú kvalitné druhy piva, kvas, rozličné druhy vína, ruské šumivé vína, destiláty, ako aj po celom svete známa moskovská alebo stoličná vodka.

 

Boršč

 

Hodnotenie užitočnosti článku:


    E-booky o Moodle Ako sa učiť a ako učiť Príprava študentov pomocou IKT História hydrauliky História stlačeného vzduchu Dejiny sveta Dejiny Slovenska

     

    zdieľaných v 2016-2017 

    • Životopis a tvorba Stanislavy Pirčeva  (1134)
    • Nové pojmy a obrázky z Biológie (933)
    • seriál článkov Pravidlá slušného správania (707)
    • článok Najbohatší ľudia sveta (647)
    • báseň Dimany Ivanovej Poď, moja stará láska (587)
    • životopis a básne izraelskej poetky Liory Bing-Heidecker (564) 
    • článok Klávesové skratky a špeciálne znaky (560)
    • História automobilového priemyslu (v rokoch) (539)
    • Matematika vo fyzike (525)
    • Séria článkov o spokojnosti zákazníkov, zamestnancov a zamestnávateľov (454)
    • Najbohatší Slováci v roku 2015 (451)
    • obrázková galéria Najlepšie tanky 2. svetovej vojny (444)
    • ďalšie hudobné ukážky (443)
    • básne Kariny Gálvez (438)
    • kurz Dokonalá hostiteľka a kuchárka (435)
    • galéria fotografií Deža Hoffmana a jeho životopis (419)
    • Slovenské ľudové kroje (406) 
    • kurz Automatizácia, robotika, aplikovaná kybernetika a umelá inteligencia (404)
    • článok O histórii počítacích strojov a počítačov (393)
    • výber z tvorby Zdenky Lacikovej (372)
    • galéria Najkrajšie fontány na Slovensku (371) 
    • článok a galéria o Histórii slnečných okuliarov (408)
    • Zdravá exotika (363)
    • článok Ako myslia slovenskí milonári (362)
    • článok Nepravidelné slovesá (344)
    • seriál článkov Dejiny vojenskej techniky, taktiky, paktov a dohôd (343) 
    • článok a galéria Vôňa ako zbraň (327)
    • nové Testy z informatiky (326) 

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2019 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady