Vytvorené: 11. 12. 2013 Tlačiť
V rumunskej kuchyni okrem silného vplyvu francúzskej kuchyne prevláda vplyv maďarskej, srbskej a tureckej kuchyne.
Rumunska kuchyňa na prípravu pokrmov používa olivový olej a veľké množstvo paradajok.
Pri príprave jednoduchých, ale aj zložitých obedov sa ako aperitív podáva silná pálenka cujka (slivovica) a solené olivy.
Polievky sa pripravujú z hovädzieho, teľacieho a baranieho mäsa, z hydiny a zo zveriny a s mäsovými knedličkami.
Predkrmy prevládajú pripravené s olejovými marinádami s použitím veľkého množstva cibule a paradajok. Z ďalších predkrmov je to rizoto z hríbov, kráľovská plnená kapusta alebo zajačí chrbát s olivami. Veľmi obľúbeným predjedlom sú majonézový šalát z ikier sumca alebo šaláty pripravené z údeného hovädzieho jazyka, zo šunky, z paradajok, z cibule a korenia.
Hlavné jedlá. Z hlavných jedál sú to mäsá jatočných zvierat, najmä mleté mäsá pečené na ražni a rošte. K jedlám pečeným na ražni a rošte sa podávajú rajčiakové šaláty s olejovou marinádou.
Z mias sú najobľúbenejšie baranie, jahňacie a hydina. Veľmi chutne a na viaceré spôsoby pripravujú Rumuni olejové, dobre korenené šaláty z baklažánu.
Okrem jedál pečených na ražni a rošte pripravujú mäsá dusením so zeleninou a s ovocím.
Baranie vnútornosti, ako srdce, pečeň, pľúca, uvarené, pomleté, pomiešané s cibuľou opraženou na oleji, prichutené cesnakom, soľou a mletým čiernym korením sa naplnené vo forme klobás do bravčovej sieťoviny upečú na ražni. Ako príloha sa podáva zemiaková kaša.
Veľmi chutným jedlom rumunskej kuchyne je kurča s marhuľami, ku ktorému sa podáva varená ryža.
Prílohy. Najčastejšie sa používajú zemiaky, varená ryža, prílohy baklažánu, ktoré sa upravujú na mnohé spôsoby. Veľmi obľúbenou prílohou je aj tekvica pripravená na rozmanité spôsoby.
K tokáňom sa uplatňujú prílohy z kukuričnej múky.
Múčniky. Z múčnikov sú najobľúbenejšie šľahané cestá plnené vaječnými krémami a ozdobené šľahačkou. Okrem toho sú veľmi rozšírené múčniky z lístkového cesta plnené rozličnými plnkami.
Nápoje. Medzi najkvalitnejšie patria biele a červené vína, nealkoholické nápoje a destiláty (cujka).
· Simulácie z fyziky· O Slovensku po slovensky· Slovenské kroje· Kurz národopisu· Diela maliarov· Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel· Odborné obrázkové slovníky· Poradňa žiadaného učiteľa· Rýchlokurz Angličtiny. Rozprávky (v mp3)· PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)Seriály:· História sveta (1÷6)· História Slovenska (1÷5)· História módy (1÷5).
Členstvo na portáli
Poznámka pre autora
Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady |