Vytvorené: 11. 12. 2013 Tlačiť

V rumunskej kuchyni okrem silného vplyvu francúzskej kuchyne prevláda vplyv maďarskej, srbskej a tureckej kuchyne.

Rumunska kuchyňa na prípravu pokrmov používa olivový olej a veľké množstvo paradajok.

Pri príprave jednoduchých, ale aj zložitých obedov sa ako aperitív podáva silná pálenka cujka (slivovica) a solené olivy.

Polievky sa pripravujú z hovädzieho, teľacieho a baranieho mäsa, z hydiny a zo zveriny a s mäsovými knedličkami.

Predkrmy prevládajú pripravené s olejovými marinádami s použitím veľkého množstva cibule a paradajok. Z ďalších predkrmov je to rizoto z hríbov, kráľovská plnená kapusta alebo zajačí chrbát s olivami. Veľmi obľúbeným predjedlom sú majonézový šalát z ikier sumca alebo šaláty pripravené z údeného hovädzieho jazyka, zo šunky, z paradajok, z cibule a korenia.

Hlavné jedlá. Z hlavných jedál sú to mäsá jatočných zvierat, najmä mleté mäsá pečené na ražni a rošte. K jedlám pečeným na ražni a rošte sa podávajú rajčiakové šaláty s olejovou marinádou.

Z mias sú najobľúbenejšie baranie, jahňacie a hydina. Veľmi chutne a na viaceré spôsoby pripravujú Rumuni olejové, dobre korenené šaláty z baklažánu.

Okrem jedál pečených na ražni a rošte pripravujú mäsá dusením so zeleninou a s ovocím.

Baranie vnútornosti, ako srdce, pečeň, pľúca, uvarené, pomleté, pomiešané s cibuľou opraženou na oleji, prichutené cesnakom, soľou a mletým čiernym korením sa naplnené vo forme klobás do bravčovej sieťoviny upečú na ražni. Ako príloha sa podáva zemiaková kaša.

Veľmi chutným jedlom rumunskej kuchyne je kurča s marhuľami, ku ktorému sa podáva varená ryža.

Prílohy. Najčastejšie sa používajú zemiaky, varená ryža, prílohy baklažánu, ktoré sa upravujú na mnohé spôsoby. Veľmi obľúbenou prílohou je aj tekvica pripravená na rozmanité spôsoby.

K tokáňom sa uplatňujú prílohy z kukuričnej múky.

Múčniky. Z múčnikov sú najobľúbenejšie šľahané cestá plnené vaječnými krémami a ozdobené šľahačkou. Okrem toho sú veľmi rozšírené múčniky z lístkového cesta plnené rozličnými plnkami.

Nápoje. Medzi najkvalitnejšie patria biele a červené vína, nealkoholické nápoje a destiláty (cujka).

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady