Vytvorené: 20. 12. 2013 Tlačiť

Potrebujeme: na asi 6 až 7 kg prvotriednych jaterníc použijeme približne 4 kg bravčových lalokov a bôčikov, jedny väčšie bravčové pľúca, 25 ks žemlí a 750 g bravčovej pečene. Ešte budeme potrebovať soľ, cesnak, mleté korenie, majorán, mletý zázvor, mleté nové korenie (prípadne aj klinček a citrónovú kôru) a tenké bravčové črevá.

Postup: mäso voľne varíme, nie celkom domäkka. Pľúca varíme tak, aby boli dostatočne mäkké. Žemle nakrájame na drobné kocky, ostatok pomelieme, dobre premiešame a ochutíme soľou, cesnakom, mletým korením, majoránom, mletým zázvorom, mletým novým korením (prípadne aj klinčekom a troškou strúhanej citrónovej kôry). Pridáme trochu vývaru a dochutíme. Dbáme na to, aby vynikali chute soli a korenín, pretože sa čiastočne vyvaria. Naplníme do krájaných tenkých bravčových čriev, na jednom konci uzavretých drievkom, s hmotnosťou 100 až 200 g. Druhý koniec uzavrieme drievkom a vkladáme do vriacej vody, opatrne zamiešame a dávame pozor, aby voda už viac nevrela - radšej občas dolievame studenú vodu, aby jaternice nepopraskali. Vo vode ich necháme asi 15 až 20 minút. Ak sú dostatočne uvarené, musia črevá na jaterniciach hneď po vybratí oschnúť. Varené jaternice opláchneme v studenej vode a rozložíme, aby vychladli.

 

Záhorácke recepty 

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady