Vytvorené: 23. 07. 2014 Tlačiť
Iskrivé - najväčší stupeň čistoty, dosiahnutej filtráciou vína.
Číre - priezračné, neopalizuje, ale ešte neiskrí.
Opalizujúce - priehľadné, ale pri pohľade proti svetlu sa lúče svetla lámu o veľmi jemné kaliace čiastočky.
S kryštálmi vínneho kameňa - vínny kameň sa vyzráža buď v podobe drobných kryštálov, ktoré sa iskrivo lesknú, alebo vo väčších kúskoch, ktoré síce nevzbudzujú dôveru, ale akosť vína nenarúšajú.
Zakalené - zákal spôsobený vyzrážaním bielkovín alebo iných látok (kvasnicový zákal, čierny zákal, biely zákal).
Zlomené - víno, ktoré bolo už jedenkrát vyškolené a znova sa zakalilo.
Slabá - vystihuje malú farebnosť.
Nízka - to isté, ale skôr u červených vín.
Vysoká - vystihuje hnedý tón farby bieleho vína vzniknutý prevzdušnením.
Zodpovedajúca - primeraná pre odrodu a ročník.
Vínna - vôňa zdravého vína bez odrodových zvláštností.
Ťažká - nasladlo korenistá vôňa neskorých zberov a dezertných vín.
Jemná - vôňa jemne zapadajúca do harmónie ostatných zložiek.
Výrazná - vôňa výrazne prevyšujúca zložky.
Fľašová - označenie pre druhotné vône vznikajúce ležaním vína vo fľaši.
Zrelá - označenie pre zmes vône odrodovej a fľašovej, ktorá sa vyskytuje u dostatočne sírených vín v období kulminujúcej zrelosti fľašového vína.
Vôňa po starine - vôňa pripomínajúca vypečenú chlebovú kôrku. Tvorí sa pri zrení a stárnutí vín pomalou oxidáciou aromatických a chuťových látok. Na začiatku je starina u akostných vín veľmi príjemná a je typická pre staršie ročníky vín. Silná nepríjemná starina ukazuje na to, že víno je prestárle a jeho akosť klesá.
Odrodová - vôňa typická pre určitú odrodu.
Muškátová - u odrôd s muškátovou vôňou bobulí hrozna (Muškát Ottonel, Muškát žltý, Iršay Oliver, Tamjanka).
Žihľavová - typická pre Sauvignon (pripomína i čierne ríbezle).
Lipová - u Veltlínskeho zeleného zo sprašovej odrody, u Rizlingu rýnskeho z ľahších pôd.
Botrytidová - po napadnutí hrozna plesňou šedou.
Vanilková - typická pre mladé, ale zrelé vína Rulandského červeného.
Broskyňová - u odrody Müller-Thürgau, niekedy i u odrody Sauvignon.
Cudzia - vôňa, ktorá nezodpovedá označeniu na etikete, alebo vôňa vínu celkom cudzia.
Vadná - vôňa vzniká chorobou, alebo vadou vína (sírka po sírovodíku, mliečna vôňa po biologickom odbúravaní kyselín, atďalej).
Vôňa po korku - vôňa i chuť vznikajú vylúhovaním trieslovín z korkovej zátky, prípadne spôsobená plesnivením korku.
Vôňa po sude - (sudovina) vzniká nedostatočným ošetrením drevených sudov.
Pelargoniová - vôňa vzniká pri stárnutí vín ošetrených kyselinou sorbovou, použitou ako konzervačný prostriedok na zabránenie druhotnému kvaseniu vín so zbytkom cukru.
Prázdne - obsahuje málo látok, ktoré by chuť výrazne odlišovali od chuti a dojmu pohára vody. Chýbajú mu hlavne látky tvoriace extrakt.
Krátke - väčšinou tiež prázdne, chuťový dojem trvá krátku dobu.
Ľahké - máva nižší obsah alkoholu i extraktu. Jeho dojem však nemusí byť nepriaznivý. Býva harmonické, konzumovateľné a príjemné pre stolovanie.
Riedke - chýba mu hlavne extraktívosť, vône i kyseliny bývajú zastúpené plne. Vzniká pri nadmernom zbere hrozna.
Plné - všetky podstatné zložky sú bohato zastúpené.
Dlhé - nemusí byť vždy plné, ale niektorá zo zložiek, býva to často korenitosť, spôsobuje dlhotrvajúci dojem chuti.
Extraktívne - väčšinou plné a s výrazne pôsobiacim dojmom extraktívnych látok vína, pritom odrodovo charakteristické.
Telnaté - vyvoláva dojem plnosti a harmónie, väčšinou však s trochu vyšším obsahom alkoholu a nižším obsahom aromatických látok, takže sa odrodový charakter stráca.
Ťažké - vyniká hlavne alkohol, extrakt, prípadný cukorný zbytok. Niekedy sa pripojuje aj únavná vôňa.
Kypré - má vysoký obsah extraktívnych látok i vyšší obsah glycerolu. Má aj vyšší obsah alkoholu. Je hladké a pri ochutnávaní vyvoláva príjemný pocit chuti plného vína.
Robustné - už staršie, hlavne červené víno s vysokým obsahom extraktu i alkoholu, harmonické v chuti.
Bohaté - vyzreté, plné a harmonické.
Alkoholické - obsahuje viac ako 12 objemových % alkoholu. Na vyšší obsah alkoholu je možné usudzovať už z toho, že po premiešaní vína v pohári zostáva na stenách pohára krátky čas akoby olejový prstenec, ktorý potom steká a vytvára obrazce podobné gotickým oknám. To sa môže stať i u vín vysoko extraktívnych s vyšším obsahom glycerolu. Vysoký obsah alkoholu môže u prírodných vín pôsobiť i neharmonicky.
Nízkoalkoholické - má nižší obsah alkoholu v dôsledku nedostatočného prekvasenia cukru vo vínach. V Nemecku sa propaguje výroba nízkoalkoholických vín. Tieto vína musia byť však pred stáčaním do fliaš stabilizované proti kvasinkovým a iným zákalom. Inak sú tieto vína nestabilné a veľmi rýchlo octovejú.
Ohnivé pálivé - je víno, ktoré má väčšie množstvo alkoholu v pomere k ostatným zložkám. Prípadne u starších vín pália aldehydy.
Ohnivé opojné - je víno s vyšším obsahom alkoholu, ktorý harmonicky ladí s ostatnými zložkami vína. Je to akostné víno s vyšším obsahom extraktu.
Tvrdé - s vysokým obsahom kyselín, ktoré vynikajú nad ostatnými zložkami vína.
Ostré - mladé víno, obsahujúce ešte väčšie množstvo oxidu uhličitého, ktorý zvyšuje kyslosť a pôsobí na jazyku štipľavo.
Hladké - obsah kyselín prispôsobený ostatným zložkám, takže kyselina nijako nevyniká.
Mäkké - s nízkym obsahom kyselín, čo na začiatku pitia pôsobí nepríjemne.
Fádne - obsah kyselín poklesol tak, že sa víno stalo neharmonickým a nepodnecuje k pitiu.
Oceľové - víno má vysoký obsah kyseliny vínnej a je veľmi tvrdé.
Škrabľavé - vystihuje škrabľavý a tvrdý pocit v krku po vypití vína, ktoré má vyšší obsah tekutých kyselín, hlavne kyseliny octovej.
Rozbité - narušená súhra jednotlivých zložiek, ktoré môžu byť vo vhodnom pomere, ale po doprave vína alebo po zásahu pri školení či manipulácie s vínom sa prechodne javí nesúlad.
Drsné - niektoré mladé víno prejavuje pred vyzretím nápadnú drsnosť, ktorá po vyzretí vína úplne vymizne. U červených vín označuje tento výraz vyšší obsah trieslovín, ktoré zdrsňujú pocit na jazyku.
Živé - prírodné mladé víno zo severnejších oblastí, obsahujúce dostatok extraktu i kyselín. Živosť je spôsobená i malým obsahom kysličníku uhličitého.
Jemné - príjemné víno, ktoré však má všetky zložky len nadýchnuté a menej výrazné.
Tupé - čerstvo zasírené vína bývajú tupé, pretože vyšší obsah voľnej kyseliny síričitej zatieni prejav jednotlivých zložiek, ktoré nemôžeme riadne posúdiť.
Distingvované - jemné víno, dokonale vyškolené, veľmi dobrého pôvodu s harmonicky zladenými zložkami a najvyššom štádiu svojho vývoja.
Ploché - obsahuje málo zložiek, ktoré by harmóniu oživovali, väčšinou ľahšie a nevhodne ošetrované víno, ktoré stratilo vôňu i kyseliny.
Svieže - harmonické víno s výraznejším pôsobením kyseliny dostatočnej chuti.
Konzumovateľné - víno povzbudzujúce k pitiu svojou príjemnou harmóniou.
Jadrové - extraktívne, smädovo tvrdé, perspektívne vo vývoji.
Pekné - je ľahšie, harmonické a príjemne aromatické víno.
Vyrovnané - tiež harmonické, môže byť víno ľahké i plné, odrodové i typové. Je to víno, ktorého zložky aromatické, kyseliny, alkohol, extraktívne látky i ostatné zložky charakteru vyúsťujú do správneho vzájomného pomeru, takže vzbudzuje dobrý pocit na jazyku aj po požití.
Dokonalé - je plné, harmonické, extraktívne a príjemné aromatické víno.
Elegantné - je plne vyzreté, odrodové víno s dokonalou harmóniou, výrazným odrodovým charakterom, ktorý však jemne zapadá do ostatných zložiek a je zušľachtené začínajúcou fľašovou zrelosťou.
Vyzreté - je na vrchole svojej akosti, charakteristické svojim vyvinutým buketom.
Dobre vyvinuté - má všetky znaky zrelého vína, teda jemný buket, harmonickú chuť a je na vrchole svojej akosti, alebo má k nej veľmi blízko.
Hladké, hodvábne - plnšie harmonické víno s vyšším obsahom glycerolu, ktoré pri ochutnávaní ľahko kĺže po jazyku.
Zamatové - je výraz pre plné, zrelé červené vína s vyššou farebnou intenzitou a s vyšším obsahom trieslovín, ktoré sa však v priebehu zrenia vo fľaši premenili na výrazne plne pôsobiacu zložku vína.
Šťavnaté - harmónia s výraznou, ale príjemnou kyselinou i plnosťou. Vzbudzuje vylučovanie kyselín.
Harmonické - všetky zložky sa hodia k sebe, žiadna nevyniká rušivo.
Urodzené, vznešené - víno z najlepších polôh a odrôd révy vínnej, vyrobené z dobre vyzretého hrozna. Je dokonale vyzreté a vyznačuje sa jemnou vôňou a chuťou. Je plné a po vypití doznieva dlho jeho nádherný dojem. Je to elegantné víno so živým charakterom a veľmi jemnými kyselinami.
Noblesné - akostné, plné a harmonické víno s jemnou chuťou a výrazným buketom.
Zvetralé - nadmerným prevzdušnením sa stratia aromatické látky a naruší sa harmónia zložiek.
Unavené - víno, ktoré prešlo väčším množstvom manipulácií, hlavne pri odstraňovaní niektorej vady alebo choroby, a stratilo harmóniu i konzumovateľnosť.
Odumierajúce - víno ponechané dlhšiu dobu po dosiahnutí zrelosti vo fľaši. Je neharmonické, v chuti i vo vôni vyniká nepríjemná starina a má tiež príliš intenzívnu farbu. Jeho vývoj speje k úplnému rozkladu v chuti i vôni.
Trieslovité - je víno, v ktorom vynikajú triesloviny nad ostatnými zložkami tak silno, že sa prejavujú ako nepríjemná zložka vína.
Nemé - víno bez iskry, u ktorého sa ťažko dajú rozpoznať jeho vlastnosti. Buď je neakostné a tieto vlastnosti nemá, alebo bolo pred hodnotením príliš podchladené a tekavo vonné i chuťové látky sú „uzavreté“ a nemôžu sa uplatniť.
Trávnaté - je mladé víno z horších ročníkov, ktoré obsahuje chlorofyl z nezrelej trapiny.
Horké - vo víne býva cítiť horkosť hlavne vtedy, keď hrozno vyzrievalo vo veľmi suchých podmienkach. Väčšina muškátových vín horkne pri starnutí.
Čisté - tiež priamočiare je víno, ktoré sa nesie v čistom, ničím nenarušenom odrodovom tóne bez postranných vôní a chutí, ktoré k prejavu danej odrody nepatria.
Úzke - je víno vysoko reduktívnej povahy, ktoré necháva vyniknúť iba niektoré aromatické a chuťové látky a pôsobí veľmi severným dojmom.
Zemité - výrazný tón stanovištných, hlavne pôdnych podmienok vo vínach danej lokality.
Široké - je víno, ktoré nemá ani aromatické, ani chuťové látky čisté, ale obsahuje okrem odrodových látok i ďalšie, odrodovo cudzie, viac alebo menej príjemné tóny v trochu oxidatívnejšom podaní.
Výrazné - vo víne vynikajú výrazne niektoré z jeho zložiek, ktoré potom bližšie charakterizujeme ako odrodovo výrazné; výrazná aróma; výrazná fľašová zrelosť atď.
Bohaté - vo víne vyniká väčšina zložiek výrazne, víno je aromatické, extraktívne, vyzreté.
Korenisté - označenie pre akostné vína obsahujúce korenisté látky, ktoré zvyšujú plnosť a dlhodobosť vnemu. Najčastejšie sa používa pri odrode Tramín, ale objavuje sa i u dobre vyzretého Rizlingu rýnskeho, prípadne Silvánskeho.
Suché - je víno bez zbytkov cukru chuťovo postrehnuteľných.
So zbytkom cukru - s postrehnuteľnou sladkosťou.
· Simulácie z fyziky· O Slovensku po slovensky· Slovenské kroje· Kurz národopisu· Diela maliarov· Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel· Odborné obrázkové slovníky· Poradňa žiadaného učiteľa· Rýchlokurz Angličtiny. Rozprávky (v mp3)· PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)Seriály:· História sveta (1÷6)· História Slovenska (1÷5)· História módy (1÷5).
Členstvo na portáli
Poznámka pre autora
Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady |