Tlačiť

Čistota vína

Iskrivé - najväčší stupeň čistoty, dosiahnutej filtráciou vína.

Číre - priezračné, neopalizuje, ale ešte neiskrí.

Opalizujúce - priehľadné, ale pri pohľade proti svetlu sa lúče svetla lámu o veľmi jemné kaliace čiastočky.

S kryštálmi vínneho kameňa - vínny kameň sa vyzráža buď v podobe drobných kryštálov, ktoré sa iskrivo lesknú, alebo vo väčších kúskoch, ktoré síce nevzbudzujú dôveru, ale akosť vína nenarúšajú.

Zakalené - zákal spôsobený vyzrážaním bielkovín alebo iných látok (kvasnicový zákal, čierny zákal, biely zákal).

Zlomené - víno, ktoré bolo už jedenkrát vyškolené a znova sa zakalilo.

 

Farba vína

Slabá - vystihuje malú farebnosť.

Nízka - to isté, ale skôr u červených vín.

Vysoká - vystihuje hnedý tón farby bieleho vína vzniknutý prevzdušnením.

Zodpovedajúca - primeraná pre odrodu a ročník.

 

Vôňa vína

Vínna - vôňa zdravého vína bez odrodových zvláštností.

Ťažká - nasladlo korenistá vôňa neskorých zberov a dezertných vín.

Jemná - vôňa jemne zapadajúca do harmónie ostatných zložiek.

Výrazná - vôňa výrazne prevyšujúca zložky.

Fľašová - označenie pre druhotné vône vznikajúce ležaním vína vo fľaši.

Zrelá - označenie pre zmes vône odrodovej a fľašovej, ktorá sa vyskytuje u dostatočne sírených vín v období kulminujúcej zrelosti fľašového vína.

Vôňa po starine - vôňa pripomínajúca vypečenú chlebovú kôrku. Tvorí sa pri zrení a stárnutí vín pomalou oxidáciou aromatických a chuťových látok. Na začiatku je starina u akostných vín veľmi príjemná a je typická pre staršie ročníky vín. Silná nepríjemná starina ukazuje na to, že víno je prestárle a jeho akosť klesá.

Odrodová - vôňa typická pre určitú odrodu.

Muškátová - u odrôd s muškátovou vôňou bobulí hrozna (Muškát Ottonel, Muškát žltý, Iršay Oliver, Tamjanka).

Žihľavová - typická pre Sauvignon (pripomína i čierne ríbezle).

Lipová - u Veltlínskeho zeleného zo sprašovej odrody, u Rizlingu rýnskeho z ľahších pôd.

Botrytidová - po napadnutí hrozna plesňou šedou.

Vanilková - typická pre mladé, ale zrelé vína Rulandského červeného.

Broskyňová - u odrody Müller-Thürgau, niekedy i u odrody Sauvignon.

Cudzia - vôňa, ktorá nezodpovedá označeniu na etikete, alebo vôňa vínu celkom cudzia.

Vadná - vôňa vzniká chorobou, alebo vadou vína (sírka po sírovodíku, mliečna vôňa po biologickom odbúravaní kyselín, atďalej).

Vôňa po korku - vôňa i chuť vznikajú vylúhovaním trieslovín z korkovej zátky, prípadne spôsobená plesnivením korku.

Vôňa po sude - (sudovina) vzniká nedostatočným ošetrením drevených sudov.

Pelargoniová - vôňa vzniká pri stárnutí vín ošetrených kyselinou sorbovou, použitou ako konzervačný prostriedok na zabránenie druhotnému kvaseniu vín so zbytkom cukru.

 

Chuť vína

Chuť podľa plnosti

Prázdne - obsahuje málo látok, ktoré by chuť výrazne odlišovali od chuti a dojmu pohára vody. Chýbajú mu hlavne látky tvoriace extrakt.

Krátke - väčšinou tiež prázdne, chuťový dojem trvá krátku dobu.

Ľahké - máva nižší obsah alkoholu i extraktu. Jeho dojem však nemusí byť nepriaznivý. Býva harmonické, konzumovateľné a príjemné pre stolovanie.

Riedke - chýba mu hlavne extraktívosť, vône i kyseliny bývajú zastúpené plne. Vzniká pri nadmernom zbere hrozna.

Plné - všetky podstatné zložky sú bohato zastúpené.

Dlhé - nemusí byť vždy plné, ale niektorá zo zložiek, býva to často korenitosť, spôsobuje dlhotrvajúci dojem chuti.

Extraktívne - väčšinou plné a s výrazne pôsobiacim dojmom extraktívnych látok vína, pritom odrodovo charakteristické.

Telnaté - vyvoláva dojem plnosti a harmónie, väčšinou však s trochu vyšším obsahom alkoholu a nižším obsahom aromatických látok, takže sa odrodový charakter stráca.

Ťažké - vyniká hlavne alkohol, extrakt, prípadný cukorný zbytok. Niekedy sa pripojuje aj únavná vôňa.

Kypré - má vysoký obsah extraktívnych látok i vyšší obsah glycerolu. Má aj vyšší obsah alkoholu. Je hladké a pri ochutnávaní vyvoláva príjemný pocit chuti plného vína.

Robustné - už staršie, hlavne červené víno s vysokým obsahom extraktu i alkoholu, harmonické v chuti.

Bohaté - vyzreté, plné a harmonické.

 

Chuť podľa obsahu alkoholu

Alkoholické - obsahuje viac ako 12 objemových % alkoholu. Na vyšší obsah alkoholu je možné usudzovať už z toho, že po premiešaní vína v pohári zostáva na stenách pohára krátky čas akoby olejový prstenec, ktorý potom steká a vytvára obrazce podobné gotickým oknám. To sa môže stať i u vín vysoko extraktívnych s vyšším obsahom glycerolu. Vysoký obsah alkoholu môže u prírodných vín pôsobiť i neharmonicky.

Nízkoalkoholické - má nižší obsah alkoholu v dôsledku nedostatočného prekvasenia cukru vo vínach. V Nemecku sa propaguje výroba nízkoalkoholických vín. Tieto vína musia byť však pred stáčaním do fliaš stabilizované proti kvasinkovým a iným zákalom. Inak sú tieto vína nestabilné a veľmi rýchlo octovejú.

Ohnivé pálivé - je víno, ktoré má väčšie množstvo alkoholu v pomere k ostatným zložkám. Prípadne u starších vín pália aldehydy.

Ohnivé opojné - je víno s vyšším obsahom alkoholu, ktorý harmonicky ladí s ostatnými zložkami vína. Je to akostné víno s vyšším obsahom extraktu.

 

Chuť podľa obsahu kyselín

Tvrdé - s vysokým obsahom kyselín, ktoré vynikajú nad ostatnými zložkami vína.

Ostré - mladé víno, obsahujúce ešte väčšie množstvo oxidu uhličitého, ktorý zvyšuje kyslosť a pôsobí na jazyku štipľavo.

Hladké - obsah kyselín prispôsobený ostatným zložkám, takže kyselina nijako nevyniká.

Mäkké - s nízkym obsahom kyselín, čo na začiatku pitia pôsobí nepríjemne.

Fádne - obsah kyselín poklesol tak, že sa víno stalo neharmonickým a nepodnecuje k pitiu.

Oceľové - víno má vysoký obsah kyseliny vínnej a je veľmi tvrdé.

Škrabľavé - vystihuje škrabľavý a tvrdý pocit v krku po vypití vína, ktoré má vyšší obsah tekutých kyselín, hlavne kyseliny octovej.

 

Označenie harmónie medzi zložkami vína

Rozbité - narušená súhra jednotlivých zložiek, ktoré môžu byť vo vhodnom pomere, ale po doprave vína alebo po zásahu pri školení či manipulácie s vínom sa prechodne javí nesúlad.

Drsné - niektoré mladé víno prejavuje pred vyzretím nápadnú drsnosť, ktorá po vyzretí vína úplne vymizne. U červených vín označuje tento výraz vyšší obsah trieslovín, ktoré zdrsňujú pocit na jazyku.

Živé - prírodné mladé víno zo severnejších oblastí, obsahujúce dostatok extraktu i kyselín. Živosť je spôsobená i malým obsahom kysličníku uhličitého.

Jemné - príjemné víno, ktoré však má všetky zložky len nadýchnuté a menej výrazné.

Tupé - čerstvo zasírené vína bývajú tupé, pretože vyšší obsah voľnej kyseliny síričitej zatieni prejav jednotlivých zložiek, ktoré nemôžeme riadne posúdiť.

Distingvované - jemné víno, dokonale vyškolené, veľmi dobrého pôvodu s harmonicky zladenými zložkami a najvyššom štádiu svojho vývoja.

Ploché - obsahuje málo zložiek, ktoré by harmóniu oživovali, väčšinou ľahšie a nevhodne ošetrované víno, ktoré stratilo vôňu i kyseliny.

Svieže - harmonické víno s výraznejším pôsobením kyseliny dostatočnej chuti.

Konzumovateľné - víno povzbudzujúce k pitiu svojou príjemnou harmóniou.

Jadrové - extraktívne, smädovo tvrdé, perspektívne vo vývoji.

Pekné - je ľahšie, harmonické a príjemne aromatické víno.

Vyrovnané - tiež harmonické, môže byť víno ľahké i plné, odrodové i typové. Je to víno, ktorého zložky aromatické, kyseliny, alkohol, extraktívne látky i ostatné zložky charakteru vyúsťujú do správneho vzájomného pomeru, takže vzbudzuje dobrý pocit na jazyku aj po požití.

Dokonalé - je plné, harmonické, extraktívne a príjemné aromatické víno.

Elegantné - je plne vyzreté, odrodové víno s dokonalou harmóniou, výrazným odrodovým charakterom, ktorý však jemne zapadá do ostatných zložiek a je zušľachtené začínajúcou fľašovou zrelosťou.

Vyzreté - je na vrchole svojej akosti, charakteristické svojim vyvinutým buketom.

Dobre vyvinuté - má všetky znaky zrelého vína, teda jemný buket, harmonickú chuť a je na vrchole svojej akosti, alebo má k nej veľmi blízko.

Hladké, hodvábne - plnšie harmonické víno s vyšším obsahom glycerolu, ktoré pri ochutnávaní ľahko kĺže po jazyku.

Zamatové - je výraz pre plné, zrelé červené vína s vyššou farebnou intenzitou a s vyšším obsahom trieslovín, ktoré sa však v priebehu  zrenia vo fľaši premenili na výrazne plne pôsobiacu zložku vína.

Šťavnaté - harmónia s výraznou, ale príjemnou kyselinou i plnosťou. Vzbudzuje vylučovanie kyselín.

Harmonické - všetky zložky sa hodia k sebe, žiadna nevyniká rušivo.

Urodzené, vznešené - víno z najlepších polôh a odrôd révy vínnej, vyrobené z dobre vyzretého hrozna. Je dokonale vyzreté a vyznačuje sa jemnou vôňou a chuťou. Je plné a po vypití doznieva dlho jeho nádherný dojem. Je to elegantné víno so živým charakterom a veľmi jemnými kyselinami.

Noblesné - akostné, plné a harmonické víno s jemnou chuťou a výrazným buketom.

 

Celkový dojem

Zvetralé - nadmerným prevzdušnením sa stratia aromatické látky a naruší sa harmónia zložiek.

Unavené - víno, ktoré prešlo väčším množstvom manipulácií, hlavne pri odstraňovaní niektorej vady alebo choroby, a stratilo harmóniu i konzumovateľnosť.

Odumierajúce - víno ponechané dlhšiu dobu po dosiahnutí zrelosti vo fľaši. Je neharmonické, v chuti i vo vôni vyniká nepríjemná starina a má tiež príliš intenzívnu farbu. Jeho vývoj speje k úplnému rozkladu v chuti i vôni.

Trieslovité - je víno, v ktorom vynikajú triesloviny nad ostatnými zložkami tak silno, že sa prejavujú ako nepríjemná zložka vína.

Nemé - víno bez iskry, u ktorého sa ťažko dajú rozpoznať jeho vlastnosti. Buď je neakostné a tieto vlastnosti nemá, alebo bolo pred hodnotením príliš podchladené a tekavo vonné i chuťové látky sú „uzavreté“ a nemôžu sa uplatniť.

Trávnaté - je mladé víno z horších ročníkov, ktoré obsahuje chlorofyl z nezrelej trapiny.

Horké - vo víne býva cítiť horkosť hlavne vtedy, keď hrozno vyzrievalo vo veľmi suchých podmienkach. Väčšina muškátových vín horkne pri starnutí.

Čisté - tiež priamočiare je víno, ktoré sa nesie v čistom, ničím nenarušenom odrodovom tóne bez postranných vôní a chutí, ktoré k prejavu danej odrody nepatria.

Úzke - je víno vysoko reduktívnej povahy, ktoré necháva vyniknúť iba niektoré aromatické a chuťové látky a pôsobí veľmi severným dojmom.

Zemité - výrazný tón stanovištných, hlavne pôdnych podmienok vo vínach danej lokality.

Široké - je víno, ktoré nemá ani aromatické, ani chuťové látky čisté, ale obsahuje okrem odrodových látok i ďalšie, odrodovo cudzie, viac alebo menej príjemné tóny v trochu oxidatívnejšom podaní.

Výrazné - vo víne vynikajú výrazne niektoré z jeho zložiek, ktoré potom bližšie charakterizujeme ako odrodovo výrazné; výrazná aróma; výrazná fľašová zrelosť atď.

Bohaté - vo víne vyniká väčšina zložiek výrazne, víno je aromatické, extraktívne, vyzreté.

Korenisté - označenie pre akostné vína obsahujúce korenisté látky, ktoré zvyšujú plnosť a dlhodobosť vnemu. Najčastejšie sa používa pri odrode Tramín, ale objavuje sa i u dobre vyzretého Rizlingu rýnskeho, prípadne Silvánskeho.

Suché - je víno bez zbytkov cukru chuťovo postrehnuteľných.

So zbytkom cukru - s postrehnuteľnou sladkosťou.

DegustáciaObrázkovy slovník odrôd hrozna

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Kurzy DA Ako sa učiť a ako učiť Príprava študentov pomocou IKT História hydrauliky História stlačeného vzduchu Dejiny sveta Dejiny Slovenska

     

    O VŠETKÝCH KURZOCH 

     

    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?) do 13.7.2019
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2019 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady