Vytvorené: 13. 11. 2013 Tlačiť

1._Rozhranie alebo konektor, do ktorého sa pripájajú vstupné, výstupné alebo vstupno-výstupné zariadenia (periférne zariadenia) počítača. Najrozšírenejším portom v súčasnosti je USB.

2._Skupina očíslovaných komunikačných rozhraní, ktorými komunikuje zo serveru alebo z klientského počítača s počítačovou sieťou určitá služba. Číslo presne definuje cieľovú aplikáciu (službu), ktorej sú údaje určené[1]. Port sa aktivuje až vtedy, keď sa naň pripojí server alebo používateľ a požiada danú aplikáciu, aby s ním nadviazala spojenie. Porty sú označené dvojbyteovým číslom (t.j. číslami od 0 do 65 525, ktoré sa delia do troch kategórií)[2].

Delenie a číselné označenie komunikačných rozhraní/portov

  • Všeobecne známe porty (0 až 1 023) sú vyhradené pre známe služby (21 = FTP, 23 = Telnet, 25 = SMTP, 53 = DNS, 80 = HTTP, 110 = POP3). Tieto porty môžu používať iba aplikácie privilegovaných používateľov alebo privilegované služby.
  • Registrované porty (1 024 až 49 151) sú vyhradené pre ostatné služby na základe registrácie u IANA (www.iana.org). Tieto porty môžu používať aplikácie bežných používateľov.
  • Dynamické (privátne) porty (49 152 až 65 525).
[1] Cieľová aplikácia je teda v sieti jednoznačne určená IP adresou, číslom portu a použitým protokolom (TCP alebo UDP). Protokol IP dopraví paket na konkrétny počítač, na ktorom sú spustené jednotlivé aplikácie a podľa čísla cieľového portu operačný systém vie, ktorej aplikácii má TCP segment doručiť.
[2] Keby sme port chceli prirovnať ku normálnej adrese, tak by predstavoval číslo dverí konkrétnej osoby v dome.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady