Svetlo, svetlo a videnie, šírenie svetla, vnem videnia, priehľadné, priesvitné a nepriehľadné materiály, svetlo a farba, viditeľné svetelné spektrum, biele svetlo, farebné svetelné spektrum :)

Autor: Doplnené 25. 07. 2024

Vytvorené: 27. 01. 2015 Tlačiť

Viditeľné, elektromagnetické žiarenie, umožňujúce vnímanie zrakom.

 

Svetlo podrobne:

Elektromagnetické žiarenie takých vlnových dĺžok, na ktoré je ľudské oko citlivé.

Pokrýva len veľmi úzky interval z celého elektromagnetického spektra, a to približne 360÷780 nm (nanometrov). Prejavuje sa dvojakým spôsobom: ako vlnenie a ako prúd častíc (fotónov).

Svetlo podmieňuje život rastlín podporou základných chemických procesov, ktoré v nich prebiehajú (fotosyntéza), a tým aj existenciu ostatných foriem života na Zemi.

Je príčinou zrakového vnemu, ktorý spomedzi piatich zmyslov poskytuje človeku informácie z najväčších vzdialeností.

Svetlo sa stále viac začína využívať na prenos informácií prostredníctvom svetlovodov (dokonca i v podmorských kábloch), ale aj v počítačoch, uplatnenie nachádza aj svetlo z laserov.

 

Svetlo a videnie

Svietiace (žiariace) telesá, napríklad Slnko alebo elektrická žiarovka, vysielajú do okolia svetlenú energiu (svetlo). Svetlo sa šíri vo forme vĺn a prechádza všetkým, čo je priesvitné, teda aj vzduchom, vodou, aj vákuom vo vesmíre. Rýchlosť šírenia svetla vo vákuu je najväčšia rýchlosť vo vesmíre. Svetlo zo Slnka potrebuje 8 minút a 19 sekúnd, aby prešlo na zem vzdialenosť 150 miliónov kilometrov.

Telesá, ktoré vysielajú svetlo, môžu byť viditeľné, len ak odrážajú na ne dopadajúce svetlo.

 

Šírenie svetla

Svetlo sa šíri tak rýchlo, že po zapnutí spínača lampa osvetlí všetky predmety v izbe okamžite. Väčšina telies, nevysiela svetlo, ale môžeme ich vidieť, lebo svetlo dopadajúce na povrchy sa odráža do všetkých smerov. Niektoré z odrazených lúčov dopadnú do nášho oka v ktorom sa nachádzajú svetlocitlivé bunky zabezpečujúce vnem videnia.

 

Materiály a svetlo

Rozoznávame:

  • priehľadné materiály - napríklad sklo, prepúšťajú svetlo bez zmeny smeru jeho šírenia. Ibaže trocha svetla aj odrazia, preto ich môžeme vidieť,
  • priesvitné materiály - napríklad plexisklo, alebo matné sklo, svetlo prepustia ale lámu ho – menia jeho smer,
  • nepriehľadné materiály - neprepúšťajú svetlo, a preto vrhajú silný tieň.

 

Svetlo a farba

Svetlo prichádzajúce zo Slnka je tvorené vlnami rôznej frekvencie. Označujeme ho ako spektrum. Rozsah viditeľných frekvencií (viditeľné svetelné spektrum) je len malou časťou žiarenia prichádzajúceho zo Slnka. Žiarenie rôznej frekvencie vníma naše oko ako rôzne farby[1]. Ak zmiešame dohromady svetlá všetkých viditeľných frekvencií, tak dostaneme bielu farbu.

 

Viditeľné svetelné spektrum

Biele svetlo[2] sa dá rozložiť na jednotlivé farebné zložky, ak ho necháme prejsť cez trojboký hranol[3]. Sklo láme svetlo každej frekvencie inak. Farby s väčšou frekvenciou, napríklad fialová, sa lámu viac ako farby s malou frekvenciou, napríklad červená. Po prechode bieleho svetla cez hranol získame farebné svetelné spektrum. Hoci sa tradičné svetelné spektrum znázorňuje siedmimi farbami, mnoho ľudí nedokáže rozlíšiť modrú farbu od indigovej a vidia len šesť farieb.

[1] Rôzne frekvencie viditeľného svetla vníma naše oko ako rôzne farby.
[2] Biele svetlo je zmes rôznych frekvencií.
[3] Svetelný hranol dokáže lámať biele svetlo a rozkladať ho na jednotlivé zložky.

Svetelný lúč, Svetelný zdroj

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady