Autor: Eva Letovancová

Vytvorené: 05. 04. 2015 Tlačiť

Z troch škôl riadenia je kvantitatívna teória najnovšia, vyvinula sa po 2. svetovej vojne.

Stručne povedané, používa kvantitatívne techniky na riešenie problémov a rozhodovanie. Kvantitatívne riadenie sa zameriava na rozhodovanie, ekonomickú efektívnosť, formálne matematické modely a použitie počítačov.

Delí sa zhruba na tri časti:

a) Veda o riadení, ktoré ma podobné znenie ako vedecké riadenie (Taylor a i.). Rozdiel je v tom, že sa zameriava špecificky na rozvoj matematických modelov, reprezentujúcich systém, proces, vzťah. Cieľom je urobiť rozhodnutie o probléme alebo určiť niekoľko najlepších alternatív v rozhodovacom proces (vzťahuje sa k technikám plánovania a rozhodovania).

b) Operačné riadenie, ktoré obsahuje menej matematiky a je štatisticky sofistikované. Môže byť priamejšie aplikované do riadiacich situácií. Možno ho chápať ako druh aplikovanej vedy o riadení. Môže sa týkať všetkých aktivít organizácie. Ide o riadenie súpisu majetku, lineárne programovanie, tvorba cien, optimálne množstvá výroby, program výroby. Využívané je najmä na technickú a ekonomickú stránku výroby.

c) Riadiaci informačný systém. Ide o dodávanie informácií manažérom, na ktoré sú potrebné databáza, hierarchická informačná štruktúra a organizácia pomáhajúca rozhodovanie (ak nie je systém, existujú len samostatné databázy jednotlivých oddelení, je sťažené získavanie informácií potrebných na rozhodnutie). Cieľom je poskytnúť manažérom informácie, ktoré potrebujú aby urobili informované rozhodnutia, k čomu potrebujú údaje o organizácií aj o okolitom prostredí.

Zdroje
Prevzaté a upravené z:
Eva Letovancová, Psychológia v manažmente, Centrum ďalšieho a celoživotného vzdelávania Univerzity Komenského,  vydala Univerzita Komenského v Bratislave vo Vydavateľstve UK, 2007, ISBN-978-80-223-2307-9.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady