Autor: Igor Krucovčin

Vytvorené: 28. 12. 2018 Tlačiť

Okolo roku 1500 – bol v Anglicku objavený grafit. 

Okolo roku 1565 – sa namiesto olova začal na písanie používať grafit (nechával tmavšiu značku). Spočiatku sa ním označovali ovce.

Prvé „ceruzky“ a chlieb v úlohe gumy na gumovanie

Roku 1567 – Conrad Gessner nakreslil písací nástroj - grafit v dutom drevenom obale. 

Ilustrácia Conrada Gessnera
(vpravo primitívne strúhadlo)

Okolo roku 1662 – sa v Nemecku začali vyrábať grafitové tyčinky. Brúsili sa malými nožmi alebo brúsnym papierom. 

Roku 1795 – francúzsky chemik Nicholas Jacques Conté dostal patent na moderný proces výroby ceruziek pomocou miešania práškového grafitu a hliny. Zmes, ktorú formoval do tyčiniek, piekol ju v peci a vložil medzi drievka, je základom všetkých nasledujúcich „moderných“ ceruziek.

Contého drevom obalená grafitová tyčinka

Roku 1812 – výrobca stoličiek v štáte Massachusetts (USA) William Munroe vyrobil prvú americkú ceruzku z dreva. Partner spoločnosti Munroe Ebenezer Wood automatizoval výrobu a ceruzku obalil do šesťhranného puzdra.

Munroeove ceruzky

Roku 1828 – patentoval francúzsky matematik Bernard Lassimonne prvú orezávačku tužiek. Tento orezávač mal malé kovové plôšky nastavené na 90 stupňov v bloku dreva a brúsil okraje špičky ceruzky. Táto metóda orezávania však nebola rýchlejšia alebo ľahšia, ako ostrenie nožom, takže sa orezávač nerozšíril. 

Roku 1847 – Thierry des Estivaux, tiež z Francúzska, zdokonalil strúhadlo Lassimonneho a vyrobil orezávač, ktorý mal jednu čepeľ v kónickom puzdre. Tento typ dizajnu používame ešte aj dnes. 

Roku 1851 – ďalšie zlepšenie strúhača ceruziek prišlo z druhej strany Atlantiku od muža Waltera K. Fostera. Zlepšil tvar strúhadla na ceruzky tak, že jeho vynález mohol byť hromadne vyrábaný. 

Roku 1858 – Hymen Lipman z Philadelphie (USA) si patentoval gumu a pripojil ju na koniec ceruziek. 

Výrez z Lipmanovho patentu

Roku 1894 – africko-americký vynálezca John Lee Love zmenil spôsob, akým premýšľame o orezávačoch ceruziek. Vynašiel tzv. Love Sharpener, prenosný ručný o orezávač.

Prenosný ručný o orezávač Love Sharpener

Roku 1896 – bol patentovaný AB Dick Planetary Pencil Pointer. Tento orezávač podľa používal dva frézovacie kotúče, ktoré sa otáčali okolo svojej osi a obišli špičku ceruzky. Išlo o tzv. planetárny mechanizmus, ktorý vytlačil všetky ostatné, dovtedy realizované koncepcie.

Planetárny systém orezávača ceruziek

Roku 1922 – John Hawkins a Sampson Mordan patentovali v Británii „večne“ špicatú ceruzku. O jedenásť rokov neskôr James Bogardus patentoval v USA „tučnú“, tiež navždy špicatú ceruzku. 

Roku 1929 – ženevský inžinier Caran d'Ache vynašiel a jeho spoločnosť verejnosti predstavila mechanickú ceruzku Fixpencil. O rok neskôr ju uviedla na trh ako prvú, úplne kovovú mechanickú ceruzku na svete, vybavenú spojkovým mechanizmom a orezávacím mechanizmom zabudovaným do tlačidla.

Mechanická ceruzka Fixpencil

Roku 1938 – sa začali vyrábať farebné ceruzky. Z nástroja na písanie a rysovanie sa stalo médium pre umelcov.

Takto vyzerajú farebné ceruzky dnes

Roku 1945 – Ignacio Urresti sa inšpiroval mlynčekom na kávu vyrobil ručný orezávač ceruziek. Strúhadlo vážilo 1,29 kilogramu.

Strúhadlo podľa Ignacia Urresti
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady