Vytvorené: 18. 04. 2020 Tlačiť

 

  x s priamočiarym pohybom     x Piestový kompresor jednostupňový x x Vzduch s atmosférickým tlakom je nasávaný a pohybom piesta stláčaný na požadovaný tlak. Pohybom piestu od hlavy valca smerom ku kľukovej skrini sa vo valci zníži tlak, ktorý otvorí samočinný sací ventil, ktorým prúdi vzduch z atmosféry do valca. Po zmene pohybu piestu smerom k hlave valca sa sací ventil uzavrie, tlak vzduchu otvorí výfukový ventil a stlačený vzduch prúdi do vzdušníka.
               
      Piestový kompresor dvojstupňový     Dvojstupňové piestové kompresory pracujú s vyššou účinnosťou, preto majú v porovnaní s jednostupňovými kompresormi menší príkon. Vzduch medzi prvým a druhým stupňom kompresora prechádza chladičom, v ktorom vzduch po ochladení zmenší svoj objem. Konečná teplota vzduchu na výstupe z kompresora je približne 120 °C.
               
Kompresory     Membránový kompresor     Gumená membrána, spojená s ojnicou kľukového mechanizmu, oddeľuje pohon od kompresného priestoru a preto dodávajú membránové kompresory čistý vzduch bez stôp oleja o tlaku 0,3 až 0,5 MPa. Tieto kompresory sa používajú predovšetkým v potravinárskom a farmaceutickom priemysle a v zdravotníctve.
                 
    s rotačným pohybom     Lamelový kompresor     Tento typ kompresora sa vyznačuje valcovým rotorom excentricky uloženým v skrini kompresora. Rotor má rad drážok, v ktorých sa posuvne pohybujú lopatky. Pri otáčaní rotora sa lopatky odstredivou silou vysúvajú a pritláčajú na stenu skrine kompresora. Priestor medzi lopatkami sa medzi nasávaním a výtlakom zmenšuje a tým dochádza k stlačeniu nasatého vzduchu. Olej, vstrekovaný do sacieho kanála, maže lopatky rotora a súčasne pôsobí ako ich tesnenie a chladiaca kvapalina, takže teplota vzduchu na výstupe z kompresora sa pohybuje okolo 90 °C.
               
      Skrutkový kompresor     Dva rotory s profilom skrutkového ozubenia v zábere sa otáčajú proti sebe. Priestor medzi rotormi sa axiálne zmenšuje a tým dochádza k stlačeniu nasatého vzduchu do zubovej medzery. Olej vstrekovaný medzi otáčajúce sa rotory zabezpečuje ich mazanie, tesnenie a chladenie. Olej zo stlačeného vzduchu sa odstráni v odlučovači oleja, ktorý je namontovaný do výtlačného potrubia kompresora.

 

Článok vyrobený s podporou spoločnosti SMC.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady