Vytvorené: 18. 04. 2020 Tlačiť

Pojmom doprava sa označuje iba pohyb dopravného prostriedku po dopravnej ceste a činnosť zariadení, ktoré tento pohyb umožňujú a zabezpečujú.

Až výsledkom dopravného procesu následne je premiestnenie osôb alebo nákladu z východzieho do cieľového miesta, čo je potom už preprava.

Keďže dopravný proces sa realizuje po dopravnej ceste, tak jednotlivé odvetvia (druhy) dopravy sa rozlišujú navzájom podľa charakteru tejto stabilnej časti technickej základne dopravy. Tak potom možno rozlišovať:

  • koľajovú (železničnú) dopravu,
  • cestnú dopravu,
  • vodnú dopravu.

 

 

Prepravu nákladu alebo osôb z východzieho do cieľového miesta možno realizovať len pomocou dopravného prostriedku. Preto sa až jednotlivé druhy prepravy označujú podľa tohto použitého prostriedku ako napríklad:

  • vlaková preprava,
  • autobusová preprava,
  • lodná preprava.

Od uvedených základných pojmov dopravy a prepravy sa logicky a prirodzene odvodzuje ďalšia súvisiaca terminológia. Predovšetkým pojem dopravca – to je subjekt, ktorý vlastní, alebo má v nejakej forme prenájmu k dispozícii pre svoju činnosť dopravné prostriedky, a ktoré využíva v dopravnom procese na realizáciu požiadaviek na prepravu. Ponúka preto prepravcom svoje dopravné služby na dopravno-prepravnom trhu. Prepravca je teda iniciátorom akéhokoľvek prepravného procesu a v obehovom procese (teda pri preprave nákladu) je prepravca obvykle majiteľom zásielky. Môže byť tak jej odosielateľom, ako aj jej príjemcom.

V prepravnom reťazci sa môžu prirodzene vyskytovať aj ďalšie spolupôsobiace subjekty, pričom kľúčovým môže byť organizátor prepravného procesu. Je ním zasielateľ (v staršej terminológii tiež tzv. špeditér), ktorý pri plánovaní a realizácii prepravy a pri rokovaniach s dopravcami koná vo svojom mene, avšak na cudzí účet, to znamená na účet objednávateľa prepravy, teda prepravcu.

 

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady