Autor: Igor Krucovčin

Vytvorené: 29. 12. 2020 Tlačiť

Značka

Uzavretá súčiastka obsahujúci zdroj svetla a fotocitlivou súčiastku. Najčastejšie ide o kombináciu LED diódy a fotodiódy resp. fototranzistorov.

Slúži ku galvanickému oddeleniu dvoch obvodov, medzi ktorými je treba prenášať analógový alebo digitálny signál.

Podrobne:

Jeden zo základných prvkov optoelektroniky.

Používame ho na transformáciu elektrických a optických signálov: vnútorná väzba medzi elektrickým vstupným a výstupným signálom je sprostredkovaná svetelným žiarením najčastejšie v infračervenej oblasti svetelného spektra.

Základom optronu je optronová dvojica, ktorú tvorí zdroj svetelného žiarenia a detektor optického žiarenia. Ako zdroj žiarenia sa najčastejšie používa infračervená luminiscenčné dióda LED. Ako detektor žiarenia sa používa najčastejšie fototranzistor, ale môžu sa použiť aj prvky ako fotodióda, fototyristor, a ďalšie.

Zdroj optického žiarenia generuje v závislosti na veľkosti vstupného elektrického signálu svetelný signál, ktorý je prijímaný detektorom, prevedený späť na elektrický signál a odovzdaný na vstup nadväzujúceho elektrického obvodu. Medzi zdrojom žiarenia a detektorom je z elektrického hľadiska izolované prostredie, ktoré nevedie elektrický prúd (nie je medzi nimi galvanická väzba). Optrony sú používané na prenos dátových alebo analógových striedavých i jednosmerných signálov, pričom zaisťujú vysoký izolačný odpor medzi vstupom a výstupom.

Optrony slúžia k vzájomnému galvanickému oddelenie dvoch obvodov - preto sa optron tiež nazýva „svetelná závora“ alebo „optoizolátor“. Pri optickom prenose nevznikajú elektrické a magnetické polia, ktoré bývajú zdrojom parazitných väzieb. Optický spoj je odolný proti vonkajšiemu rušeniu a ťažko odpočúvateľný, nedochádza uňho k spätným väzbám a podobne.

Ďalšie výhody optického spoja sú: veľká kapacita prenosu, veľká prenosová rýchlosť, nízka výkonová úroveň, malé rozmery a hmotnosť, úspora materiálu...

 

Analógový optron
s fotodiódami

 

Fotografia optrónov
Detail

 

Jednotka vstupov a výstupov PLC (programovateľného
automatu) s optočlenmi na vstupe

 

Zapojenie optronu v elektrickom obvode
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady