Vytvorené: 05. 04. 2014 Tlačiť

Dvojrozmerná alebo viacrozmerná sieť jednoduchých procesorových elektronických alebo optických elementov, ktorá dokáže do určitej miery simulovať správanie neurónovľudskom mozgu.

Všetky prvky siete sú schopné vyhodnocovať  vstupné signály ako od ostatných neurónov, tak aj od externých zdrojov a reagovať na ne pri prekročení určitej prahovej úrovne zmenou svojho vnútorného stavu a vygenerovaním  výstupného signálu. Funkcie, ktorými sa riadi generovanie nového vnútorného stavu výstupov, sú pre všetky prvky siete totožné a majú deterministický, alebo čiastočne náhodný charakter. Procesorové prvky môžu byť číslicové alebo analógové, spracovanie signálov synchrónne alebo nesynchrónne. Relatívna jednoduchosť prvkov ich predurčuje na to, aby boli vo veľkých počtoch integrované na podložke.

Neurónové počítače predstavujú nový smer v architektúre počítačov. Od predchádzajúcich architektúr sa odlišujú úplným vylúčením centrálneho riadenia. Neurónová sieť sa správa ako programovateľný dynamický systém, kde možno pomocou učenia programovať, ktoré vnútorné veličiny budú stabilné. V súčasnosti sa neurónové počítače využívajú ako koprocesory klasických počítačov na špeciálne aplikácie napr. v oblasti umelej inteligencie.

Neurónové počítače majú schopnosť naučiť sa pomocou príkladov aproximovať  akékoľvek spojité zobrazenia, pričom stredná kvadratická odchýlka aproximacie je minimálna. Ďalšou charakteristickou vlastnosťou je, že pamäť je realizovaná pomocou medzineurónových väzieb, príp. im pridelených váh, ktoré sa menia v priebehu učenia. Dôsledkom je vysoká odolnosť proti poruchám, lebo výpadok funkcie niektorého neurónu alebo porušenie väzby má minimálny vplyv na celkovú funkciu. 

 

 

Poznámka
Existuje veľa oblastí, v ktorých sa neurosystémy úspešne uviedli a niet pochýb, že práve ony sa stanú zdrojom pozoruhodných ziskov. Veľa aplikácií pochádza od japonských firiem, ktoré sa v tejto oblasti angažujú najviac. Vyspelosť ich neuro-fuzzy techniky však nie je náhodná. Japonské ministerstvo pre medzinárodný obchod a priemysel (MITI) spracovalo už posledných rokoch minulého storočia projekt, v ktorom je najvyššia priorita prisúdená vývoju neurónovo orientovanej šiestej generácie počítačov.

Neurónová sieťUmelá inteligencia ako vedaUmelá inteligencia (AI - Artificial Inteligence), heuristické metódy

x Úvod do teórie neurónových sietí
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady