Vytvorené: 19. 12. 2013 Tlačiť
Charakteristika
Ku každodenným pokrmom sedliackych rodín patrili najmä múčne jedlá ako knedle, osúchy, dolky, knofle, dolky, podlisníky, šiflíky zo zemiakového cesta - scískanice, šúlance, gerheň[1] a chutné lokše. Z jedál „na lyžicu“ boli známe klasické husté polievky hlavne z fazule, šošovice, hrachu, cíceru alebo neodmysliteľná chrenová popri kôprovej, tekvicovej, zemiakovej, luskovej, rajčinovej či hubovej omáčke.
Samozrejme aj každá sviatočná chvíľa mala svoje tradičné koláče a iné pochúťky. Na fašiangy to boli fánky a šišky, na Veľkú noc makové, orechové záviny a veľkonočný baranček, na Vianoce nesmela chýbať vianočka, medovníčky a pupáky s makom. Kedysi sa určite žiadna svadba nezaobišla bez špeciálne zapletej calty[2].
Typické recepty
Panenka s dubákovou omáčkou a knofľou
Scískanice zo zemiakového cesta
· Simulácie z fyziky· O Slovensku po slovensky· Slovenské kroje· Kurz národopisu· Diela maliarov· Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel· Odborné obrázkové slovníky· Poradňa žiadaného učiteľa· Rýchlokurz Angličtiny. Rozprávky (v mp3)· PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)Seriály:· História sveta (1÷6)· História Slovenska (1÷5)· História módy (1÷5).
Členstvo na portáli
Poznámka pre autora
Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady |